Karup Å fiskeri - Alt du skal vide om fiskeri i Karup Å

Find udvalgte fiskepladser ved Karup Å

Tryk på infopunkterne og læs mere

Udforsk

Karup å

SPAR Haderup

Som fisker i og omkring Karup Å kan vi tilbyde jer denne lokale indkøbsmulighed. Spar Haderup er lokalområdets fortrukne indkøbsted, hvor vi giver kunderne mere end de forventer i form af stor frugt- og grøntafdeling, velassorteret vinafdeling og en populær delikatesseafdeling. Vi har også Din Lokale Døgnbutik i Hagebro som er en ubemandet butik, der kan tilbyde det du måske lige mangler i farten. Sandwich, diverse drikkevarer - kolde som varme og diverse snacks. Det er muligt at besøge butikken døgnet rundt.


Herningvej 1
7450 Haderup
Lufthavn

Midtjyllands Lufthavn

Midtjyllands Lufthavn tilbyder en lang række faciliteter til dig, der gerne vil afholde møde eller arrangement med nem adgang og i attraktive rammer.


N. O. Hansens Vej 4,
7470 Karup J

97 10 06 10
midtjyllandslufthavn.dk
Overnatning

Karup Å Lodge

Karup Å Lodge er med sin beliggenhed ved Hagebro, med alle de legendariske steder hvor de store havørreder igennem tiden er blevet fanget, det perfekte udgangspunkt for dig og dine venners lystfiskerdage ved Karup Å. Lodgen ligger på ”brinken” af åen, og er udstyret med alle moderne faciliteter.


Koldkurvej 13a,
7470 Viborg

22 22 11 15
tom@tmbs.dk
Karup Å Lodge - Facebook
Put & Take

Fårbæk Put & Take

Den ca. 1 tønde land store "Fårbæk Put & Take" sø er placeret i det naturskønne område Overfårbæk - mellem Hagebro og Karup. Her er tænkt på hele familien. Omkring søen er der borde og bænke. Der er indrettet toilet og bad, renseplads med rindende vand. Åben hele året fra solopgang til solnedgang.


Put & Take, Leje af fiskegrej, Renseborde til fisk, Toilet


Fårbækvej 20, Over Fårbæk
7540 Haderup

97 45 62 62
aa@koldkur.dk
Fårbæk Put & Take
Købmandsgaard

Skelhøje Købmandsgaard

"Skelhøje Købmandsgaard startede 21. juni 2014 som en Registreret Socialøkonomisk Virksomhed. Vi uddanner unge med særlige behov, og samarbejder med Havredal Praktiske Uddannelser. Vi er ellers en ”almindelig” købmandsbutik i Min Købmand kæden. Siden starten har vi samarbejdet med Mac Y – Spiritus med en go’ smag i munden! Vi har til stadighed omkring 100 af deres specialprodukter af whisky, rom og gin på vore hylder. Mac Y har udviklet et specialprodukt – en Hærvejsbitter – til butikken, da vi ligger på Hærvejen. Besøg butikken, og få en anderledes oplevelse. I butikken er der også en café, hvor man kan nyde en varm drik og en kage."


Volden 2, Skelhøje
7470 Karup

41117722
kgl@fibermail.dk
www.skelhoje.com
Campingplads

Skive Fjord Camping

Skive Fjord Camping ligger med fantastisk udsigt over Limfjorden og kun 3 km fra Karup Ås udløb. Der er masser af fantastiske fiskespots i nærheden, så det er det perfekte udgangspunkt for en god weekend eller ferie fyldt med fiskeri. Samtidig ligger campingpladsen kun 4 km fra Skives centrum med gågade og masser af gode butikker, og med masser af gode og anderledes oplevelser i nærheden til at beskæftige resten af familien, mens du fisker. F.eks. et af Europas eneste steder med glaskajakker, VisionKayak (fra standen ved campingpladsen, www.visionkayak.com), verdens største kalkmine, Mønsted Kalkgruber, og Danmarks bedst bevarede middelalderborg, Spøttrup Borg. På campingpladsen er der solfangeropvarmet pool med masser af solsenge, der ligesom bade og WIFI er gratis at bruge. Campingpladsen er komplet anlagt i terrasser, så der er masser af lys, luft og plads omkring jer - og så har alle en grad af udsigt. Enten over Limfjorden, campingpladsen, skoven, markerne og/eller Limfjordslandskabet omkring. Har du ikke egen campingvogn, telt eller autocamper, er der fire forskellige typer af hytter på campingpladsen. Hytterne er nyrenoverede og flere af dem ligger endda også med panoramaudsigt over Limfjorden. Vi ses til din næste fiskeweekend eller -ferie!


Marienlyst Strand 15
7800 Skive

+45 97514455
info@skivefjordcamping.dk
www.skivefjordcamping.dk
’Grænsen’ mellem Øvre og Mellemste Karup Å

Karup Bro

Parkering: Karup Bro kommer du til, når du kører ud af Karup By ad Herningvej i retning mod Kølvrå.

Mellemste Karup Å

Høgild Bro

Høgild Bro krydser Karup Å nær Høgild Mølle. Der er ingen parkeringsplads ved broen, men mulighed for at parkere i rabatten langs vejen.

Mellemste Karup Å

Sønder-Resen Bro

Sønder-Resen Bro krydser Karup Å midt mellem Sønder-Resen By og Fårbæk. Ved broen er der fine parkeringsforhold.

’Grænsen’ mellem Mellemste og Nedre Karup Å

Hagebro

Broen krydser Karup Å ved den berømte Hagebro Kro. Her er fine parkeringsforhold, kro med overnatning, grillbar og tankstation.

Vandtemperatur

12,8°

Vandstand

0,5m

Opdateret: 29/09-2023 18:20

Temperatur de seneste 14 dage

Gennemsnitstemperatur for dagen

Vandstand de seneste 14 dage (i meter)

Gennemsnitsvandstand for dagen

For mere information om data, se også
www.vandportalen.dk

Nedre Karup Å

Vridsted Bro

Ved et gammelt vadested i kanten af Vridsted ligger Vridsted Bro med fine parkeringsforhold samt shelter og købmand tæt ved.

Nedre Karup Å

Trandum Bro

Broen ligger tæt ved Trandum Kirke. Fine parkeringsforhold.

Nedre Karup Å

Sønder Boulevard-broen

I hjertet af Skive By. God mulighed for parkering.

Fysiske forhold i åen

Fangstrapport, vandtemperatur og vandstand

Se fangstrapport for Karup Å, indberet din fangst, se vandtemperatur og vandstand i Karup Å.

 

Fysiske forhold i åen

Fangstrapport, vandtemperatur og vandstand

Se fangstrapport for Karup Å, indberet din fangst, se vandtemperatur og vandstand i Karup Å.

 

78

havørreder over 5 kg blev fanget


2022

Karup Å er uden sammenligning det bedste europæiske fiskevand, når det gælder fiskeri efter havørreder.

Karup Å

Karup Å er et langt vandløb, og åens karakter på de øvre, stærkt snoede stræk er helt forskelligt fra de bredere nedre stykker. Nedenfor kan du læse et kort portræt af de forskellige stræk. For nemheds skyld omtaler vi åens forløb som:

 • Øvre Karup Å.
 • Mellemste Karup Å.
 • Nedre Karup Å.

Øvre Karup Å

Den øvre del af Karup Å er strækningen fra Agerskov Dambrug til Karup By. Åen har her et flot snoet forløb, og der er relativt få fiskere. Enhåndsstang eller en kort tohåndsstang på 11-12 fod passer perfekt her.

Flere foreninger sælger kort til denne del af åen:

Det mellemste Karup Å

Stykket fra Karup By og nedstrøms til Hagebro regnes for det mellemste Karup Å. Også her kan der fiskes med enhånds- og korte tohåndsstænger på 11-12 fod i flot natur, hvor det ene sving afløser det næste. Der er god plads, men med en tendens til, at jo nærmere du kommer Hagebro, desto flere lystfiskere bliver der.

Følgende foreninger sælger kort til denne del af åen:

Der kan også købes dagkort hos flere lodsejere langs åen.

Det vigtige gydevandløb Haderis Å løber til Karup Å lidt opstrøms Hagebro. Haderis Å er en del mindre end Karup Å og velegnet til fluefiskeri med kortere stænger og korte skydehoveder. Men ikke tyndere forfang! Havørrederne er af samme grove kaliber som dem i Karup Å!

To foreninger sælger kort til Haderis Å:

Nedre Karup Å

Til den nederste del af Karup Å regnes strækket fra Hagebro til udløbet i Skive Fjord. Her er åen bredere end opstrøms Hagebro, og der bliver længere mellem svingene. Særligt når man kommer nedstrøms Vridsted By. Strækket rummer stor variation. Tættest på Hagebro har åen store bløde sving efterfulgt af lige stræk ned mod næste store bløde sving. Nærmere Skive By er der færre sving og længere lige stræk, som dog også holder godt med havørred. Selv midt inde i Skive By kan der fiskes. Åen er så bred, at det oplagte valg mange steder er en tohåndsfluestang. Der kan i perioder være mange lystfiskere på åens nedre stræk, særligt omkring Hagebro.

Tre foreninger sælger kort til denne del af åen:

Kortet viser nogle af broerne ved åen – de er gode at bruge som pejlemærker, når man bevæger sig rundt langs Karup Å.

Karup Å-folderen kan hjælpe dig med at få overblik over alle åens fiskepladser.

Nyheder og events

Se hvad der
sker ved åen

Nyheder og events

Se hvad der
sker ved åen

Havørreden i Karup Å

Havørrederne i Karup Å er den oprindelige stamme der siden sidste istid, hvor å-dalen og siden Karup Å blev skabt ved isens tilbagetrækning, har fundet vej op til gydebankerne i Karup Å´s hovedløb og i de mange tilløb. 

I dag er der en sund bestand af havørreder i Karup Å, men sådan har det ikke altid været. Karup Å har som mange øvrige vandløb i Danmark og resten af verden betalt prisen for menneskenes udnyttelse landskabet. Flere gange har det været ved at gå galt. I slutningen af 1930érne var situationen for havørreden yderst kritisk. En stor forurening ødelagde en stor del af gydepladserne i åen. Umiddelbart efter krigen samledes lystfiskerne omkring problemet og en hård og lang kamp for at redde havørrederne tog sin begyndelse. Undervejs blev der forsøgt at hjælpe havørredbestanden ved at tilføre fisk fra andre vandløb, men det blev hurtigt klart, at det var den gamle stamme der skulle satses på. Siden denne erkendelse har lodsejere og lystfiskere samarbejdet om at ophjælpe bestanden af havørreder. Frem til 2017 er gydefisk blevet indfanget og yngel er blevet opdrættet og udsat i tilløb til Karup Å. Utallige frivillige timer er lagt i dette store redningsprojekt af den oprindelige havørredstamme både i arbejdet med yngel og i arbejdet med åen, tilløb og gydebanker. I dag er der fjernet så mange spærringer i åen, bække er ført tilbage til oprindeligt løb, gydebanker er reetableret og sammen med mange andre tiltag er bestanden af havørreder nu så stor, at der nu ikke længere udsættes havørreder i Karup Å.

Mærkningsforsøg har vist, at store dele af havørrederne trækker til opvækstområder i Kattegat, Bælterne og helt op til den nordlige del af Østersøen. Det at de forlader Limfjorden og søger ud på ”dybt” vand er måske også en af forklaringerne på, at de er relativt længere tid i saltvand inden de søger tilbage mod Karup Å. Samtidig er der undersøgelser der viser, at antallet af havørreder, der springer en gydning over, er større for Karup Å´s havørreder end for andre mange andre havørredstammer. Der ses ved skelprøver, at mange af de helt store havørreder der fanges i Karup Å, har været på mere end en gydning. Tilsammen forklarer det, at en stor andel af de havørreder der trækker op i åen i løbet af sommeren og frem til gydningen der primært finder sted fra november til februar, vil være store fisk. Danmarks største lystfiskerfangede havørred på 14,4 kg fanget af Kristian Plejdrup i 1939 blev således fanget i Karup Å. Fisken var i mange år verdensrekord. I 1991 blev en havørred på 16,3 og hele 108 cm fundet død, formodentlig grundet udmattelse eller alderdom. Denne kæmpefisk vandrede fra Karup Å ud i havet som 2-årig hvorefter den tilbragte 6-7 år i saltvand. Skelprøverne viste at havørreden muligvis havde være på en gydning før dens sidste rejse op i Karup Å. Den store gamle hanfisk døde af udmattelse ved det revir, hvor den en sidste gang fik sendt sine gener videre. Fisken kan ses udstoppet i Trevad Ørredpark.

Mødesteder ved åen

For at gøre det nemmere at komme i gang med fiskeriet, er der ude langs åen skabt flere naturlige mødesteder med opsatte informationstavler. Ideen er, at åens lystfiskerne kan bruge dem som startsted/mødested eller pausested på fisketuren. De opsatte tavler rummer info om stedet og fiskeriet, fiskehistorier og kort over åen.

Du finder mødestederne på strækket fra Fårbæk og nedstrøms til Hagebro. De er alle placeret på sydsiden af Karup Å.

Mødesteder ved åen

For at gøre det nemmere at komme i gang med fiskeriet, er der ude langs åen skabt flere naturlige mødesteder med opsatte informationstavler. Ideen er, at åens lystfiskerne kan bruge dem som startsted/mødested eller pausested på fisketuren. De opsatte tavler rummer info om stedet og fiskeriet, fiskehistorier og kort over åen.

Du finder mødestederne på strækket fra Fårbæk og nedstrøms til Hagebro. De er alle placeret på sydsiden af Karup Å.

HVAD ER GOD STIL VED ÅEN?

Når du begiver dig ud i fiskeri ved Karup Å, kan det være en god idé at være opmærksom på de skrevne og uskrevne regler, som findes langs åen. Derfor kommer her en række råd til, hvorledes man bedst færdes langs åen.

 

Gode råd

 • Regler og anbefalinger. Sæt dig grundigt ind i regler og anbefalinger. Se link til generelle regler for Karup Å ovenfor - se ligeledes eventuelle særregler for den forening, hvis fiskevand du fisker på.
 • Afpas grej. Husk, at chancen for store fisk er til stede. Afpas dit grej herefter.
 • Obligatorisk fangstrapportering. Husk, at der fra 2017 er indført obligatorisk fangstrapportering. Alle fangster skal indrapporteres - også hvis du genudsætter din fisk.
 • Råd og hjælp. Spørg de andre lystfiskere, hvis du har brug for råd eller hjælp. De fleste vil gerne give gode råd videre. Flere foreninger har medlemmer, der frivilligt vil hjælpe dig i gang.

 

God stil ved åen
 

 • Tag hensyn til andre ved åen. God stil er ikke at gå ind foran andre, og at praktisere bevægeligt fiskeri. En tommelfingerregel er at holde 100 meters afstand. Spørg evt. en bagvedfiskende lystfisker om lov, før du går ind foran ham.
 • Gå roligt i ådalen. Gå roligt langs åen og gerne lidt væk fra åbrinken. Havørrederne i åen er store og sky, og tramper man hårdt i åbrinken, risikerer man at skræmme havørrederne. Dette gælder både under fiskeri og på vej til og fra fiskeriet.
 • Kend dit fiskevand. Drømmer du om at prøve det spændende natfiskeri i åen? Så anbefales det at starte med at tage en dagstur til de stræk af åen, hvor du overvejer at fiske i døgnets mørke timer.
 • Spar på lyset under natfiskeri. Natfiskeri efter havørreder er en effektiv metode, men kræver ”lys disciplin”. Tænk dig om, når du tænder pandelampen.
 • Bidrag til den gode stemning og vis respekt.

Lystfiskeriet efter havørred
i Karup Å
– historisk set

Længe før de første lystfiskere fandt vej til Karup Å, var det en kendt sag for de lokale langs åen, at der i Karup Å var mange og store ørreder.

I 1500 tallet registreres de første uenigheder om fiskegårde og toggerfiskeri, uenigheder der skulle fortsætte helt frem til midten af 1800 tallet, hvor der blev sat fokus på opfiskningen af blandt Karup Å´s havørreder. I slutningen af 1800 tallet begynder lystfiskerselskaber at fiske i Karup Å. Fra år 1909, hvor den første egentlige fiskeriforening for Skive/Karup Å endelig dannes, begynder fiskeriet at ligne den form, det har i dag. Lystfiskere organiserer sig i foreninger.

Allerede i det tidlige fiskeri blev der talt om fangst af store havørreder. På dette tidspunkt vides det med sikkerhed, at der er indvejet garnfanget fisk på både 16 kilo og 17 kilo i begyndelsen af 1900-tallet. At lystfiskerne også kunne få fangster, der vakte opsigt, viste Christian Plejdrup i 1939. Det var den 27. juli, Christian lod spinneren lande i endnu et kast. Denne gang huggede fisken. Omgivet af venner fightede Christian den store havørred i mere end en halv time, inden det lykkedes at få den på land. En verdensrekord var fanget. Selve vægten på fisken er igennem årerne blevet diskuteret en del. Den blev nemlig vejet til 16 kilo hos fiskehandleren Knud Dons i Skive, og inden da var den vejet og solgt til Købmanden i Hagebro. Her var den vejet til 14,4 kg. Da den er handlet til 14,4 kg, blev denne vægt også den officielle verdensrekordvægt.

Hvert år trækkes10 kilos havørreder op i Karup Å

Fra udløbet i Skive by er der 78 km varieret å-løb helt op til udspringet ved Skygge mellem Silkeborg og Ikast. Den nederste del af Karup Å er bred med bløde sving, men det til trods, byder strækningen fra Skive til Fly Enge på spændende fiskevand. Fra Fly Enge op igennem Vridsted begynder åen at ændre karakter. De bløde sving bliver afløst af stadig skarpere sving, ligesom landskabet omkring åen også ændres her. Fra Dueholm kendetegnes Karup Å ved, at det ene skarpe sving afløser det andet helt op til Agerskov Dambrug, hvor en spærring så godt som standser havørredernes vandring.

14.4

kg verdensrekord


Christian Plejdrup

I 1939 lod Christian spinneren lande i endnu et kast og denne gang blev en verdensrekord var fanget. Selve vægten på fisken er igennem årerne blevet diskuteret en del. Den blev nemlig vejet til 16 kilo hos fiskehandleren Knud Dons i Skive, og inden da var den vejet og solgt til Købmanden i Hagebro. Her var den vejet til 14,4 kg. Da den er handlet til 14,4 kg, blev denne vægt også den officielle verdensrekordvægt.

Fiskeriet i Karup Å har i mange år haft en nerve ved Hagebro.

Kroen og hotellet har siden begyndelsen af 1900 tallet logeret utallige lystfiskerturister. Særligt efter første verdenskrig tog det fart, og lystfiskere fra nær og fjern strømmede til.

Det er også på denne tid, at foreningslivet for alvor blomstrer. For lystfiskerne er netop Hagebro noget helt specielt. Her har der igennem hele Karup Å Sammenslutningens (sammenslutningen af foreninger ved Karup Å) været en tradition for, at man mødes på Hagebro Kro. Derfor emmer kroen af historier og sjæl fra de mange lystfiskere, der har passeret igennem de forgangne år på grund af laksefiskeriet.

Fiskeriet var i begyndelsen primært orme- og spinfiskeri, men også fluefiskeriet vakte allerede i begyndelsen af 1900 tallet interesse blandt de første lystfiskere. Det var dog først i 1930èrne, af fluefiskeriet for alvor blev udbredt. Op igennem åen har fiskeriet gradvist udviklet sig fra at være udelukkende dagfiskeri til i dag, hvor der fiskes morgen, dag, aften og nat. Der fiskes stadig både med orm og spinner, men i dag er det med stor overvægt fluen, der fanger flest fisk. Ikke nødvendigvis fordi det er den, det er bedst at fiske med, men måske snarere fordi det netop er fluen, der oftest finder vej til vandet.

Op igennem 1920érne og 30érne var der flere perioder, hvor fiskeriet led under mangel på fisk. Forurening, dambrug og rovfiskeri i fjorden nævnes som nogle af årsagerne. Konsekvensen var tydelig - fiskebestanden gik tilbage. Til trods for vanskelige forhold blev lystfiskere og lodsejere i samme båd. Der måtte gøres noget. Enden på det blev en kamp på mange fronter. Spærringer blev fjernet og gydebanker reetableret, ådalen fredet, udsætningsplaner iværksat og meget mere. Indsatsen gav pote. Frivilligt arbejde, velvilje fra lodsejere og opbakning fra amter, kommuner og staten vendte skuden og langsomt men sikkert vendte havørrederne tilbage, både i antal og i størrelse.

Lystfiskeriet tog igen fart, og op igennem 1990èrne og 2000èrne var Karup Å ubetinget Danmarks fiskevand nr. 1. Kampen er stadig ikke afsluttet, og lystfiskerne ved Karup Å har til trods for den ventede fremgang stadig mange tiltag i kikkerten.

I dag er det stadig lystfiskere fra nært og fjernt, der finder vej til Karup Å. Meget er sket siden efterkrigstiden, hvor de unge lystfiskere kunne tjene gode lommepenge ved at grave orm for de sjællandske lystfiskere, der boede på Hagebro Kro. Som dengang er det stadig drømmen om at fange en af de helt store havørreder, der gør netop fiskeriet i Karup Å helt specielt.

Billedgalleri

Nyd de mange flotte fotos fra åen.

Luk søg