15

May 2018

Af Henrik Johansen

2 majspringere – hvor fedt er det lige!

Maj 2018 - Endelig viser havørrederne sig i Karup Å.

For mange er det at fange en ægte majspringer i Karup Å, noget af det der står højt på listen over ønsker, der meget gerne må gå i opfyldelse. For nogle lystfiskere bliver det en lang og sej kamp at knække koden, mens det for andre pludselig bliver virkelighed. Det er dog de færeste, der oplever det to gange samme år.

 

Maj 2018 - Endelig viser havørrederne sig i Karup Å.

For mange er det at fange en ægte majspringer i Karup Å, noget af det der står højt på listen over ønsker, der meget gerne må gå i opfyldelse. For nogle lystfiskere bliver det en lang og sej kamp at knække koden, mens det for andre pludselig bliver virkelighed. Det er dog de færeste, der oplever det to gange samme år.

 


2 majspringere - hvor fedt er det lige!

Havde ladet mig fortælle, at laksen blot er en tynd udgave af  havørreder, og meget let at fange. Jeg har aldrig fanget en laks, så jeg fik mig meldt ind i en forening med fiskeret i Storåen. Tænkte, at jeg lige kunne nå at nappe en laks inden der skulle jagtes havørred majspringere i Karup Å. Efter mange ture og utallige timer ved Storåen, må jeg indrømme, at laks ikke er så lette endda. Har mistet 2 laks og var så "uheldig", at få en stor gedde på selve gedde præmiere dagen. Onsdag d. 9 maj var jeg igen på vej til Storåen. Da jeg krydsede Karup Å på vejen, besluttede jeg mig for at give åen et skud, og lige give laksene en lille pause. Efter ganske kort tid på første spot, fik jeg et godt take. Tilslag, men igen kontakt. Kastet efter tog den minsandten igen. Tilslag og fisken var kroget, men efter lidt plasken rundt i overfladen mistede krogen sit hold. Pokkers! Afsted til næste spot, hvor der ikke skete noget. Tænkte, at jeg ville køre tilbage til første spot, og give fisken en chance igen. Startede fiskeriet 50 meter før det sted, hvor jeg havde kontakten med havørreden tidligere. Bare lige for at få nerverne i ro inden øjeblikket kom, hvor det skulle vise sig om den ville tage igen. Efter 2 kast var der hug. Efter tilslag, krogning og en kort men intens fight lå årets første havørred i græsset. 76 cm og 5,1 kg. Feeeeedt! En vaskeægte sølvblank majspringer. Jeg forsøgte derefter at fiske på den jeg mistede tidligere. Det blev dog kun til 1 kast, før jeg gik tilbage, satte mig i græsset og nød synet af årets første og den skønne morgen. 


Alt dette blev selvfølgelig berettet til min virkelig gode fiskemakker Poul. Vi aftalte at mødes fredag morgen d. 11 maj for at give den fisk jeg mistede endne et forsøg, og helt ufatteligt tog den igen. På nøjagtig samme sted. Noget tungere fisk end den fra 2 dage tidligere. Fisken gik under fighten dybt og efter 3 minutter var den klar til landing, hvilket Poul klarede i vanlig ninja stil.  79 cm og 6,8 kg. Ren sølv torpedo. Mega flot fisk og majspringer nr. 2 var hermed en realitet.
Jeg har før været heldig at få Karup å havørred i maj. Men aldrig 2. Det er vist mere held end forstand! Knæk og bræk.
 

Mit navn er Henrik Johansen. Jeg er 47 år, er pædagog og bor i Skive. Jeg har fisket lige så længe jeg kan huske. Som barn var jeg hver sommer på ferie hos min onkel og tante i Sdr. Omme. Min onkel var fisketosset, og når jeg husker tilbage på ferierne, er det på minderne ved Omme Å med spinnestangen i hånden. Jeg er født og opvokset i Vinderup og der findes nok ikke en mose, sø eller vandløb i Vinderup og omegn, som jeg og mine venner ikke har fisket. Vi fiskede efter alt hvad der kunne svømme. Ål, skaller, aborre, brasner, gedder, fladfisk, regnbueørreder, havørreder, hornfisk og makrel. Jeg flyttede til Skive som 20 årig og kom til at bo 50 m fra Karup Å. Det var derfor nærliggende at begynde at fiske åen. De første mange år lagde jeg alt mit fiskeri på bystykket i Skive. Jeg havde en pause fra å fiskeriet, hvor jeg sammen med en kammerat, dyrkede kystfiskeriet i Limfjorden. Kystfiskeriet blev atter afløst af Karup Å, da det blev muligt at blive medlem af LFSO. I nogle år fiskede jeg stort set kun med flue og primært om natten. Dette indtil forrige sæson, hvor orme og spinne fiskeriet fik sin renæssance for mig. I år er fiskeriet endnu mere spredt ud, så en enkelt fisketur, ikke så sjældent, indeholder fiskeri med både flue, orm og spin. Jeg har mange ”største oplevelse” ved Karup Å. For at nævne nogle få; Det sociale samvær med ligesindede. Følelsen da fluefiskeriet spillede for første gang. Den mistede ret grove havørred jeg så tage spinneren og efter 10 min. kamp svømmede af sted med min mepps i saksen. 8 kg’s fisken der en nat tog fluen ved modsatte bred som mistede sit greb efter 5 sekunder. I ren frustration blev fluen i samme bevægelse klasket i åen, hvor den store fisk minsandten tog fluen igen – blot for at blive mistet under landingen en spændende fight senere. Årets første fisk – en majspringer på 8,5 kg. Der er mange oplevelser. Den allerstørste er nok oplevelsen af fiskeglæde. Både hos andre og hos mig selv. Det sender mig til åen igen og igen. Knæk og bræk.


Marco

20. juni 2018

Hallo fahre jedes Jahr zu verschiedenen Zeiten an die Karup a ist ein herrlicher Fluss aber fangen zu ich nicht’s obwohl der Bekannte Gustav S. Mit uns dort fischt er sagt wie sind zu dumm was kann ich änderen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Luk søg