02

January 2018

Af Henrik Kure Nielsen

Nieren. En klassisk storfanger fra Karup å.

De lune jyder ved den legendariske Karup Å, har igennem flere årtier stået bag en lang række gode, og effektive havørredfluer. Fluer som Klods Hans, Torp, Resen, og ikke mindst fluen med det mest særprægede navn, Den Tropiske Gråspurv, har igennem min tid som havørredfisker været til stor inspiration. Men der er særligt én flue, som virkelig har fået fast bopæl i en af mine rørflueæsker.

Og det er Alf Pedersens, Nieren. Smuk og elegant, vil jeg tillade mig og kalde den. Og helt naturligt får det mig straks til at tænke på første gang jeg mødte Alf, og så hans magiske havørredflue.

Det var i forbindelse med mit daværende arbejde. Vi afholdte et kursus i fluefiskeri og strategi, og Alf dukkede op ved åen, iført en meget ulden trøje og skridtstøvler. Den obligatoriske snak om åen, fiskeriet, og de store havørreder i Karup Å, var for mig hyggelig og inspirerende. Men da flueboksene blev fundet frem, blev det for alvor interessant.

“Den her fisker jeg med” sagde Alf, imens han holdt en 10-12 centimeter lang rørflue op lige foran næsen på mig.

“Den kan tage dem” sagde han, imens jeg nok har set lidt forbavset ud!

“Du milde”, har jeg sikkert tænkt. De er godt nok store, og ikke mindst lange. Alf fortalte mig, at de var bundet af hestehår, som på den tid var et meget populært materiale. Især til islandske Laksefluer.

Alf er desværre gået bort for efterhånden en del år siden. Og da Karup Å var et stort omdrejningspunkt i hans liv, syntes jeg at det er helt naturligt, at hans magiske havørredflue fortjent får sin spalteplads her på RIVERFISHER.

 

På billedet ses min version af Alf Pedersens havørredflue 9eren. Smuk, elegant og hamrende effektiv.

På billedet ses min version af Alf Pedersens magiske havørredflue, Nieren. Smuk, elegant og hamrende effektiv.

 

Nieren. Variant

  • Bindetråd           : Sort.
  • Rør                      : Pro Flexitube 40/40 orange. Et traditionelt orange rør kan naturligvis også bruges.
  • Tag                      : Oval sølvtinsel tørnes 5 gange.
  • Krop                    : Sort uld eller sort dubbing.
  • Rib                       : Oval sølvtinsel tørnes 5 gange.
  • Hackle                 : Kropshackle. Langfibret brun hane som tørnes 5 gange.
  • Vinge                   : Hvid, orange og sort Marble Fox.
  • Hackle                 : Front. Langfibret brun hane.
  • Cheeks                 : Junglecock.

 

Knæk og bræk ved åen.

Henrik Kure Nielsen

 

 

Henrik Kure Nielsen er født i 1966 i Nexø på Bornholm. Gennem de seneste 36 år har han levet og åndet for fluefiskeriet. Det er ofte havørrederne på kysten, der får lov at sætte tænderne i Henriks fluer, men også opgangsfiskene i de jyske åer får jævnligt en smagsprøve. Henrik fiskede i 90’erne rigtig meget i Karup å, eksempelvis besøgte han Buus stykket hvert år. Ofte var det i forbindelse med et arrangement, hvor den svenske butik Lennart Bergquist fra Göteborg havde fiskere med til åen. I 1999 flyttede Henrik til København, hvor han for en tid gjorde sin hobby til levebrød - og i år 2000 udlevede han sin passion for rørfluer ved at udgive sin første bog, Rørfluer. Det blev til 10 år som professionel fluefreak i forskellige butikker i Danmark. Senere blev han Mastertyer for det Amerikanske firma Rainy’s Flies. I øjeblikket er Henrik tilknyttet det Danske krogfirma, Ahrex Hooks, som fieldtester og fotograf. Noget af det Henrik lægger mest vægt på i sit fiskeri er fisketeknik, indlevelse og fluens dynamik i vandet. Samtidig har han øje for de mange naturoplevelser, som fisketuren byder på og mener, at størrelse ikke er alt.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Luk søg