Juli måned var den måned, hvor fiskeriet for mange toppede i sæsonen 2016. En af de fiskere, som fangede en del fisk i denne periode, var Bruno Broberg. Disse fangster var årsagen til, at jeg valgte at besøge den garvede Karup Å fisker tilbage i juli måned 2016, for at få ham til at fortælle om hans fiskeri ved åen.
”De sidste 10 dages fiskeri har været fantastiske, og der er kommet rigtigt mange fisk op i åen nu” fortæller Bruno Broberg, Silkeborg, der er en af åens veteraner med mere end 35 års erfaring med fiskeriet langs Karup Å. Hans udsagn underbygges ganske fint af, at Bruno de sidste 10 dage har fanget 7 havørreder med en gennemsnitsvægt på 6,5 kilo, og hvor de 2 største fisk vejede 8,5 og 9 kilo. Bruno understreger, at det hører til sjældenhederne, at han fanger så mange og store fisk på så kort tid.
Bruno Broberg med en pragt havørred på 9 kilo.
Bruno fortæller om sit spinnefiskeri: ” For 3 sæsoner siden begyndte jeg ved et tilfælde at fiske mere med blink. Jeg var dengang inkarneret woblerfisker. Jeg havde fisket et stykke å af med wobleren uden at se eller mærke noget. Jeg viste, at der var fisk på strækningen, så jeg prøvede undtagelsesvis et lille sølvblink, jeg havde fået af nogle gode fiskekammerater. Jeg fiskede blinket opstrøms på samme strækning på vejen hjem. I løbet af kort tid havde jeg kontakt til 2 store ørred og havde yderligere 2 efterfølgere. Denne oplevelse har gjort, at jeg i dag ofte bruger blink, og der kan i perioder gå lang tid mellem jeg finder wobleræsken frem.” Det er gerne små hjemmelavede sølvblink, som er relativt lette og vejer 8-14 gram. Af blink man kan købe, fortrækker Bruno ABU Toby 12 gram, Delfin Krokodille i 12 gram, samt Møresilda også i 10 gram, alle i sølv. Bruno tilføjer: ” Jeg savner de gamle Toby blink, som var forsølvet. De var super gode, og langt bedre end de sølvblink som Abu laver i dag”. Om teknikken siger han: ” Når jeg fisker med blink, så er det ofte kast skråt opstrøms eller tværstrøms, hvor jeg så lader de relativt lette blink synke og drive lidt, inden jeg begynder at spinne ind”
10 punds sommerørred, fanget på et lille hjemmelavet sølvblink.
Han understreger, at hans fiskeri med wobler i perioder fungerer ganske fint: ”Det er vel ikke sværere end, at fanger man ikke noget på det endegrej, som man fisker med, så er det ganske simpelt at prøve at ændre fiskemetode og eventuel skifte endegrej” Når Bruno skifter til wobleren, så er det til de klassiske finske Rapala woblere. Størrelsen er 5 – 7 cm enkelte og todelte, synkende eller flydende i gule, grønne og sølvfarvede versioner. ”Når jeg fisker med wobler, så er det både op- og nedstrøms fiskeri, jeg praktiserer. Hvis der på en strækning eller standplads ved modsatte side er dybt vand, så kaster jeg som regel opstrøms og lader wobleren drive og synke hen mod det sted, hvor jeg håber, at der står en fisk. Når jeg starter indspinningen, så forsøger jeg at få min wobler til at svinge ud foran fisken, og det er ofte der, hugget falder. Ellers falder hugget på kort line, når min wobler skifter retning, inde jeg tager den op af vandet. Når jeg fisker nedstrøms, så er det gerne på mere lavvandede strækninger, både når der fiskes til modsatte bred og i min egen side.”
Spinnefiskeriet er Bruno´s foretrukne fiskeri om dagen, men i perioder med mange nye fisk i åen eller over pladser, hvor han ved, der står fisk, kan han godt finde på at fiske med flue midt på dagen.
”Man kan godt fange havørreder med fluestang i Karup Å inden det bliver mørkt ” fortæller Bruno, som med sin seneste fangst af en havørred på 9 kilo, fanget tidligt på aftenen på hans lille tohåndsstang og en intermediate line med synkespids og en hvid og grøn rørflue 7cm, fint understreger, at det mere traditionelle vådfluefiskeri stadig kan snyde en Karup Å havørred.
Til dagsfiskeriet foretrækker han at bruge intermediate line med synkespis og belastede fluer. Gerne lyse fluer og i størrelsen 3-7 cm. ”Til mit aftenfiskeri og morgenfiskeri er det intermediate line og lidt større fluer, som også godt kan være mørke i farven.” siger Bruno og fortsætter: ” Jeg kan bedst lide at fiske inden det bliver helt mørkt og så i morgengryet.” Den erfarne Karup Å fisker bruger gerne korte kast for at få fart på fluen, og fisker han over en standplads i egen side, så kan han godt lade fluen hænge lidt over pladsen. ” …ligesom med mit spinnefiskeri så forsøger jeg at variere måden jeg fisker min flue på”.
9 kilos fluefanget havørred, fanget midt på dagen i regnvejr. (privatfoto).
Bruno mener, at det er vigtigt at gøre sig sine egne erfaringer, og så kan man jo altid se lidt over til ens fiskekammerater, og se hvad der fungerer for dem, hvis man kommer ind i en af de uundgåelige perioder, hvor man ikke kan knække koden til Karup Å’s store havørreder. Der er ingen tvivl om, at Karup Å har fyldt, og til stadighed fylder, meget i Brunos liv – Bruno, der fra sin hytte ved åen, kan sidde og nyde ådalens skønhed og følge med i livet ved en af Danmarks mest fiskede havørredåer.
Bruno og hans kone Britta med 2 flotte sommerørreder. (privatfoto).