18

July 2018

Af Henrik Bundgaard Bønnelykke

Deje-vu ved Karup Å

Nogle gange er det ikke størrelsen på fisken der betyder mest. Her er et eksempel, hvor der har været flere fisk til fluen, men hvor ingen endnu er kommet på land. Indtil denne nat, hvor mere end en lystfisker havde succes ved Karup Å.

Læs beretningen om ikke én men flere havørreder fra en sommernat i juli.

Sommeren er på sit højeste, og de fleste har sommerferie ligesom jeg. Det er tid til at komme ned i tempo, og tid til at nyde, at hverdagens til tider trivielle rytme, kan lægges på hylden for en stund. For mit vedkommende giver det mulighed for nogle flere ture til åen. 

Sommerferiens start skulle derfor selvfølgelig nydes ved åen. Jeg fisker ofte på åens nedre stykker, men min erfaring er, at når åen er så lav som den er i øjeblikket, ja så svømmer fiskene hurtigere videre op til mellem og øvre Karup Å. Selvfølgelig er der chancer for havørreder på de nederste stykker, men de opholder sig der kun ganske kort tid inden de fortsætter videre. Så med denne erfaring valgte jeg at køre til den mellemste del af åen. 

Da jeg ankom til den valgte fiskeplads mødte jeg to lystfiskere. Vi fik en kort snak om åens status, og var alle enige om, at der er godt med fisk i åen nu og med daglig opgang. De daglige fangstrapporter bekræfter denne observation. Snakken gik også på valget af flue til aftenen. Denne snak endte med enighed om at valget af flue var mindre vigtigt. Fiskemetode og troen på at den rigtige plads var valgt betød mere. Da kaffen var drukket ønskede jeg de to lystfiskere knæk og bræk og de kvitterede med også at sende mig til åen med ønsket om knæk og bræk.
 

Sommeren er på sit højeste, og de fleste har sommerferie ligesom jeg. Det er tid til at komme ned i tempo, og tid til at nyde, at hverdagens til tider trivielle rytme, kan lægges på hylden for en stund. For mit vedkommende giver det mulighed for nogle flere ture til åen. 

Sommerferiens start skulle derfor selvfølgelig nydes ved åen. Jeg fisker ofte på åens nedre stykker, men min erfaring er, at når åen er så lav som den er i øjeblikket, ja så svømmer fiskene hurtigere videre op til mellem og øvre Karup Å. Selvfølgelig er der chancer for havørreder på de nederste stykker, men de opholder sig der kun ganske kort tid inden de fortsætter videre. Så med denne erfaring valgte jeg at køre til den mellemste del af åen. 

Da jeg ankom til den valgte fiskeplads mødte jeg to lystfiskere. Vi fik en kort snak om åens status, og var alle enige om, at der er godt med fisk i åen nu og med daglig opgang. De daglige fangstrapporter bekræfter denne observation. Snakken gik også på valget af flue til aftenen. Denne snak endte med enighed om at valget af flue var mindre vigtigt. Fiskemetode og troen på at den rigtige plads var valgt betød mere. Da kaffen var drukket ønskede jeg de to lystfiskere knæk og bræk og de kvitterede med også at sende mig til åen med ønsket om knæk og bræk.
 

Jeg stod ved bredden af Karup Å - klokken var 23.30. Det første kast blev udført, og fluen lander ved modsatte bred. Jeg fiskede i et halvhurtigt tempo ned over åens standpladser og ved udgangen af et sving, blev min flue slugt af en havørred inde ved egen side. Hvor fedt tænkte jeg - årets første fisk var kroget. Forløsningen var stor efter at have rejst 8 fisk til fluen i år, hvor hugget ved alle 8 fisk udeblev.

 
Løslinen blev rullet hurtigt ind og jeg bevægede mig ned på siden af fisken. Efter en kort fight var det en realitet - årets første havørred var fanget. En mindre sommerfisk på 44 cm lå i græsset foran mig. Den passer lige til grillen tænkte jeg, da jeg gik tilbage for at lægge den i bilens bagagerum. Tilbage ved åen igen, valgte jeg at starte samme sted som sidst. Fluen blev kastet på ny over til modsatte bred, og med ro i sindet fik jeg fisket ned til stedet, hvor fisken fra tidligere huggede. Jeg nåede lige at tænke, at der hvor fluen er nu huggede fisken. I samme øjeblik blev linen stram, og endnu en fisk havde taget fluen. 

Hvor er det vildt som Karup Å gang på gang giver mig fantastiske oplevelser og minder. Løslinen blev rullet ind, og igen bevægede jeg mig ned på siden af fisken. Efter en kort fight lå årets anden sommerfisk i græsset, og denne fisk var 45 cm. Samme flue, samme teknik, samme sted og samme aften. Det må man da kalde deja-vu ved Karup Å!

Fluen jeg fangede fisken på hedder “Anne Dorthe” døbt efter cykelrytteren Bjarne Riis’ kone. Fluen skulle efter sigende øge chancerne for at fange en fisk, hvis den bruges under Tour De France😉 Foran fluen havde jeg en stor propel, og jeg fiskede med intermedia flueline.

Jeg sluttede aftenen af med endnu en god oplevelse. Jeg snakkede med en anden lystfisker, og under snakken rejste han fluestangen for at sætte krogen i en havørred. Fighten af denne fisk gik uden problemer, og efter kort tid kunne han selv nette og lande en flot nyopsteget havørred. 
Endnu en dejlig aften fyldt med oplevelser langs åen, som er enhver lystfisker forundt. Med disse ord ønsker jeg dig en god sommer - forhåbentlig med en masse løse skæl på hænderne😉 

Knæk og Bræk!

Henrik Bønnelykke

 

Hvor er det vildt som Karup Å gang på gang giver mig fantastiske oplevelser og minder. Løslinen blev rullet ind, og igen bevægede jeg mig ned på siden af fisken. Efter en kort fight lå årets anden sommerfisk i græsset, og denne fisk var 45 cm. Samme flue, samme teknik, samme sted og samme aften. Det må man da kalde deja-vu ved Karup Å!

Fluen jeg fangede fisken på hedder “Anne Dorthe” døbt efter cykelrytteren Bjarne Riis’ kone. Fluen skulle efter sigende øge chancerne for at fange en fisk, hvis den bruges under Tour De France😉 Foran fluen havde jeg en stor propel, og jeg fiskede med intermedia flueline.

Jeg sluttede aftenen af med endnu en god oplevelse. Jeg snakkede med en anden lystfisker, og under snakken rejste han fluestangen for at sætte krogen i en havørred. Fighten af denne fisk gik uden problemer, og efter kort tid kunne han selv nette og lande en flot nyopsteget havørred. 
Endnu en dejlig aften fyldt med oplevelser langs åen, som er enhver lystfisker forundt. Med disse ord ønsker jeg dig en god sommer - forhåbentlig med en masse løse skæl på hænderne😉 

Knæk og Bræk!

Henrik Bønnelykke

 

Henrik Bønnelykke er 39 år, fluefisker og fluebinder. Spinnestangen bliver dog også brugt fra tid til anden. Han producerer små film til internettet på sin YouTube kanal ”Fedtfinner”. Henrik er opvokset i Brædstrup og nu bosat i Vridsted. Fedtfinnefiskene er hans store passion, og når sæsonen er slut ved Karup Å fisker han i Limfjorden. Hans erfaring til lystfiskeriet stammer helt tilbage fra barndommen, hvor hans far, onkel og morfar havde ham med på fisketure. Henriks første bekendtskab med Karup Å skete tilbage i omkring år 2000, og siden hen er passionen til Karup Å blevet en stor del af hans liv. Den første havørred fangede han på flue nedstrøms Vridsted Bro ved ”Telefonpælen”. Henrik glæder sig over alle fisk han fanger ved Karup Å, da hver en fisk er en flidspræmie uanset størrelsen. Henrik er altid behjælpelig med info om Karup Å.


Eric ottens

19. juli 2018

God skrivt!!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Luk søg