15

May 2017

Af Tino Mygind Pedersen

Fisk på gang.

Aftenens tur bliver aftalt med en af gutterne i den anden fiskehytte. Taktikken og forholdene bliver vendt, for og imod, en proces der naturligt tager tid, men som er vigtig. Vigtig fordi der er erfaring blandet ind, resultater og erfaringer fra mange fisketure er med. Vigtigt fordi det rigtige sted skal vælges, og der er mange kriterier der skal afklares; er der opgang, skal vi fiske på standfisk, hvor er der plads, og ikke mindst, hvor tror vi det er bedst. Alt dette er vigtigt, fordi det er det, der får os til at fiske engageret og med passion. Det er den glød der driver det hele.

Vi kobler os på vejrudsigten som bliver checket på de elektronikske medier, det er nu nemt, skydække, temperaturer, forventet regn, vi kan se hvornår regnvejret starter, hvornår det slutter, og meget andet.
For ikke så mange år siden var der anderledes få muligheder for at forudsige vejrliget. De gamle fiskere koblede op på deres opsparede erfaringer, de gamle vejrvarsler, og for mange indgik almanakken som et naturligt opslagsværk. Almanakken som i dag stort set er ukendt.
Men spørgsmålet er om vi får bedre informationer end de gjorde før i tiden. Vi får mange informationer, men er det de rigtige, måske er intuitionen vigtigere end alverdens teknik?

Men en ting vidste vi dog, der var frisk opgang.
Mange steder og pladser bliver diskuteret, og omsider bliver en beslutning taget.
Afsted i bilerne, men da vi nærmer os destinationen viser det sig, at vi ikke er de eneste der har fået den tanke. Vi tager et hurtigt møde, og ændrer planerne, hvilket betyder at vi kører længere opad.
Det er vigtigt, at have en plan A og en plan B.
Vi kører ned af en lang grusvej, der bringer os ned gennem gårdspladsen, og videre mod holdepladsen.
Til et at de steder hvor historiens vingesus høres, nemlig i Johannes Laursens baghave, eller rettere tidligere baghave, da han ikke er mere, nærmere betegnet i baghaven ved hans tidligere pensionat. Det var her han blev kendt for de klassiske enkeltkrogs fluer som Johannes, Maja og Lady Sandvil. Ham og konen Maya drev pensionatet i mange år, og mange fisk er fanget i svingene på engen. Sving som Ajletønde, Den store Bakke, Bålpladsen og Sandhullet.

Steder der holder store fisk.
Johannes blev på et tidspunkt spurgt om hemmeligheden i fluefiskeriet, hvortil han svarede: “simpelthen at fluen duer, at den er konstrueret rigtigt”. Det kan man så tænke lidt over.
Ankommet til pladsen bliver stængerne pakket ud, og der er ikke en sjæl at se nogen steder. Det tyder rigtigt godt, for fisken heroppe er nok lidt mere sky end den er længere nede. Fiskevand der har haft ro, er altid at foretrække.
Traditionen tro skåles der i en lille udsøgt dram, en fin højtidlig start på fiskeriet.
Makkeren tilbyder at starte bagerst, hvilket er helt fint med mig, ved han går lidt langsomt, hvilket giver mig frit råderum på mit træk, og ikke mindst ro til at få balance i fiskeriet.
Jeg starter på et lige stykke med siv på begge sider, åen er høj, og der er god strøm. Helt perfekt.
 Fluen Vistesen bliver lagt ud til modsatte side, og den buler fint over mod egen bred, lader den hænge lidt, og tager den langsomt ind. Næste kast sender fluen mod modsatte bred, og fluen buler ud igen, den fisker helt perfekt. Har valgt en sparsomt dresset, fordi vi er startet tidlig på aftenen. Senere bliver den skiftet eller forlænget, til en kraftigere udgave.
Da kast nummer 7 rammer modsatte bred, buler den igen perfekt ud, og da den vender ved egen bred, tager en fisk fluen i en vending. Fast fisk.
Kraftige rusk, og kampen begynder. Den tager 2-3 gode udløb, virkelig en stærk fisk, har ikke set den endnu.
 Den laver møllehjul, og laver flere udløb, ville faktisk gerne se hvad det er jeg har med at gøre. Kort tid efter kommer den stille op mod mig, ok, den var ikke helt så stor som jeg troede. Da den går i en grødebusk på modsatte side, er jeg er nødt til at lægge sidepres på den og fisken er nu træt. Den kører frem og tilbage foran mig, og den ender kort tid efter i nettet.
Den lille trekrog sidder perfekt i saksen. Det var en super stærk fisk, lige ankommet fra fjorden.

 Makkeren kommer og lykønsker, og vi studerer lidt fisken.
Den har den rigtige farve, og de rigtige proportioner.
Det man kan diskutere er, om det var fordi fisken var frisk eller som gamle Johannes sagde, at fluen var konstrueret rigtigt.
Jeg hælder nok mest til det sidste….
Men behøver jeg at sige, at resten af aftenen skete der ikke mere.
Ja, sådan kan havørred fiskeri i Karup Å også være
Knæk og bræk derude.

Mit navn er Tino Mygind, 51 år, bor mellem Fredericia og Vejle, og har sommerhus ved Karup Å. Jeg har fisket siden jeg var ca. 14 år, og i dag er Karup Å og dens store havørreder, mit helt klart foretrukne fiskevand. Jeg har fisket i Karup Å siden ca. 1990. Ellers er jeg inkarneret fluefisker på kysten, og om sommeren er jeg at finde ved Orkla i Norge. At vælge at fortælle om den bedste oplevelse ved Karup Å, vil være en umulighed, da fiskeriet i Karup Å for mig er en sum af alle ting og alle de indtryk, jeg får ved åen. Det er en total oplevelse. Naturoplevelserne, fred og ro, plads ved åen, menneskerne langs åen, det historiske og venligheden jeg møder ved åen. Langt hen af vejen fisker man med hinanden, og ikke mod hinanden. Hvis jeg fremhæver noget frem for andet, så vil jeg blot vise, at jeg ikke helt har forstået sjælen langs Karup Å. Den største fangst, var den store jeg ikke kunne flytte, den nat i september måned, i møllerens 1'er. Den, jeg ikke kunne flytte. Den, jeg ikke så, men som selv bestemte. Den, som jeg ikke kunne flytte med tohåndsstangen klasse 9- 10, men som kun flyttede sig, når det passede den. Den, som med 4 vilde rusk tvang stangspidsen under vand, og som vandt friheden ved egen hjælp. Den, som stadig sidder inde i kroppen på mig!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Luk søg