07

April 2017

Af Bo Fomsgaard

Fluen

Mørket sænker sig. Vinteren er over os, og åens havørreder har fået fred til at sikre fremtidige generationers opgang af blanke kæmper, der vil være mål for vore drømme og håb i de kommende sæsoner. Vi har hver vores foretrukne metoder og agn, som vi sætter vores lid til, i bestræbelserne på at komme i nærkontakt med de sagnomspundne kæmper i Karup Å.

Blandt dem der kender mig, tror jeg ikke jeg anses for ukritisk at springe på det sidste nye skrig i grej og fluer. Derimod er jeg mere til at tage tiden til at benytte egne og andres erfaringer til at optimere fiskeriet gennem velafprøvede og gennemtestede metoder og agn. Derfor holder jeg fast i, hvad jeg ved der virker, og der skal virkeligt epokegørende opdagelser og idéer til, for at jeg indfører nyt i arsenalet. Jeg har en anelse om, at de godt kan se mig som lidt………….hmmmm – traditionel er vel en pæn betegnelse! Til eksempel bruger jeg kun én flue hele sæsonen i Karup Å, da jeg indtil nu ikke har set noget, der får mig til at tro der findes noget bedre – endnu! Den kan plouw æ bund, listes rundt i grøderender og fiskes som buleflue, så den er et multitalent!

Man har jo egentlig kun brug for én!

 

Her er historien om og beskrivelsen af den eneste flue jeg anvender, og som i over 20 år har bevist sin mojo, hvilket gør, at jeg til alle tider har en klippefast tro på, at dette, uanset forholdene, er den bedste flue jeg kan binde på forfanget, når jeg står ved brinken af Karup Å.

Fluevalget diskuteres……..ikke!

 

For mange herrens år siden viste min gode ven Svend mig en flue, som han og enkelte andre erfarne fiskere fra strækkene omkring Hagebro havde haft fine resultater med. Det var en flue af hår og fjer som alle andre fluer til havørreder i åen. Her var der dog tale om en flue af waddingtontypen, hvor selve shank’en var bøjet af rustfri svejsetråd. Jeg havde tidligere anvendt waddingtons bundet på traditionelle købeshanks, men fandt dem for tunge og ufleksible, da man kun kunne montere krogen på én måde, og dertil kun anvende trekroge, som ikke var særligt fixe i grødefyldt farvand. På det tidspunkt gik jeg og lurede på, hvordan jeg bedst kunne løse udfordringen med at fiske effektivt på strækket helt oppe ved ved Karup by. Hen på sommeren kunne man her fristes til at lægge stangen fra sig, og i stedet spille tennis på åens grønne tæppe af vandplanter!

Bølger i åen, og fluen er klar.

 

Med denne fluetype kunne man lave en let og slank flue med enkeltkrogen fikseret i vingen, og som kunne styres op og ned i vandsøjlen ved træk og slip i linen, bedre end jeg synes en voluminøs rørflue indbød til.

Så efter et par års fiflerier nåede jeg frem til nedenstående mønster, der sidenhen har haft monopol på min forfangsspids, og har snøret masser af Karupørreder på min hjemmebane, her langt oppe i åen.

Svejsetråden er erstattet med 0,6 mm spinnertråd, der med en flad/rundtang bøjes, så øjerne i hver ende står vinkelret på hinanden, hvorved enkeltkrogen fastholdes i opret position med krogspidsen gemt i vingen. En anden vigtig detalje i den oprindelige flue var, at den nederste del af vingen bestod af stive hår fra grævling, der fungerede som grødebeskyttelse. Herefter var devisen: keep it simple!

Bo Fomsgaards giftige storfangerflue, “Turbowaddington”.

På denne grundmodel byggede jeg min egen udgave af fluen som i min fangstjournal siden da har figureret ud for alle mine ørreder fra Karup å som: Turbowaddington

Mønster:

  • Krop: Spinnertråd 0,6mm – færdigbøjet ca. 5 cm
  • Krog: Kamasan B980 karpekrog str.2
  • Krogstyr: Rød
  • Bindetråd: Sort eller rød
  • Butt: Fluorød flatbraid og en rød pro soft sonic disc. (er den seneste opdatering – giver flere hookups ved hug langs egen bred)
  • Krop: Sort flatbraid (sort uld hvis den skal fiske dybere)
  • Rib: Sølv
  • Kropshackle: Grizzle saddlehackle vundet tæt
  • Vinge: Grævling, sort polarræv, pearl flash og påfugleherl øverst.
  • Fronthackle: Grey mallard (langt, hvorfor teal ikke bruges)
  • Cheeks: Junglecock – de store som man alligevel aldrig bruger

Værsgo! Simpel og effektiv! Et godt og sikkert værktøj når karupørreden lurer under grøden, og jagten går ind.

 

Knæk og bræk!

Bo Fomsgaard

 

 

Jeg hedder Bo Fomsgaard og er bosiddende i Herning. Jeg har fisket med fluestangen i mere end 35 år, hvor min passion for og glæde ved at færdes ved vand med fisk der kunne lokkes med kroge og fjer, har bragt mig vidt omkring på hele kloden. Her har fluefiskeriet givet mig oplevelser for livet, både hvad angår fangster og naturoplevelser, men også i mødet med lokale beboere og ligesindede lystfiskere. Dog har en søgen efter sølvblanke laks og havørreder i strømmende vand altid haft den største plads i mit lystfiskerhjerte, og her har mine fluer fristet fisk i hele Skandinavien, men min største passion er dog fiskeriet i de lokale vandløb i Skjern Å systemet og i Karup Å, hvor jeg har tilbragt utallige vidunderlige timer, i en stræben efter flere oplevelser med de fantastiske fisk der søger op i vores ”baghave”. Fiskeriet ved Karup Å er noget ganske særligt for mig, da det oftest sker efter mørkets frembrud, hvor man oplever naturen, vejret, åen og fiskene på en intens og sansepirrende vis, der ikke kan sammenlignes med andre aktiviteter jeg kender til.


Jan Poulsen

10. maj 2017

Hej Bo

Interessant artikel, der berører et essentielt problem ved sommerfiskeriet i Karup Å “Hvordan får vi fisket rundt om og ind under grødepuderne i sommerperioden.” Den spinnertråd du benytter dig af, hvor køber du den i færdigbøjet udgave?

Best

Jan


Bo Fomsgaard

Bo Fomsgaard

10. maj 2017

Hej Jan
Ja jeg synes jeg har løst problemet så godt som det nu kan lade sig gøre, når det gælder tilgroet å. En weedguard af nylon ville sikre den endnu mere, men det er at gøre vel meget ud af det. Fluetypen fungerer fint som den er. Desværre fås wiren ikke færdigbøjet, men købes i metermål i velassorterede butikker. Denne klipper man så selv til og bøjer med en rund/fladtang, og det tager ca. 30 sekunder pr. shank, når man lige får taget på det.

Tight lines

Bo

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Luk søg