05

September 2017

Af Henrik Bundgaard Bønnelykke

In my mind

At fiske er simpelthen så fantastisk - mindre kan ikke gøre det. De dejlige sommeraftener ved åen sammen med fiskevenner, at komme væk fra hverdagens tommerum, så nyder jeg min hobby 100 %. Tankerne, der tidligere fyldte i mit hoved, forsvinder i det øjeblik, jeg kører mod åen. Min krop fyldes med fornemmelsen af frihed. Min passion for og fascination af Karup Å er kun blevet større og større de sidste mange år.
Men hvad er det som fascinerer mig så meget ved Karup Å? Det spørgsmål er der mange svar på, men et af svarene er helt sikkert de store havørreder, som findes i åen.
Fiskesæsonen 2016 var ingen undtagelse. De 3 største havørreder fra åen vejede fra 11,60 kg og op til hele 12,10 kg og 102 cm. Det er ikke mange steder i verden, at man kan opleve havørreder i disse størrelser, og det vidner om hvilken fantastisk å Karup Å er.
Sidste år blev der indrapporteret 282 havørreder over 5 kg. Udover det kan endnu flere noteres, da genudsatte fisk ofte ikke tæller med i statistikken, fordi de ofte ikke er blevet vejet. Samtidigt skal det nævnes, at ikke alle fangster bliver indrapporteret.
Personligt var jeg heldig at fange et par stykker af disse havørreder over 5 kg sidste år. Den største blev en flot havørred på 6,7 kg. Den oplevelse vil jeg gerne dele med dig:

Tirsdag den 12 juli 2016 var jeg som så mange gange før taget til åen på en aftentur. Sammen med min fiskekammerat Morten Jakobsen, valgte vi at fiske på et af de stræk, hvor fiskeriet i denne periode kan være forbavsende godt. Denne aften skulle det vise sig at være det rigtige valg. Det var en dejlig sommeraften, og jeg nød køreturen til åen med nedrullede vinduer.
Den danske sommer og de lyse nætter gør det skønt at være lystfisker ved Karup Å. Bilerne blev parkeret og jeg mindes stadig fuglenes fløjten, da jeg steg ud af bilen. Fra p-pladsen kunne vi skimte åen slynge sig gennem den flotte natur.

“Hej Morten, er du klar?”. Et spørgsmål vi egentlig godt kendte svaret på begge to. Men Morten er venligheden selv og svarede straks med et smil ”Yep, hvad med dig?”

                                    Magiske dage og øjeblikke ved Karup Å

Imens vi gjorde grejet klar til aftenens fiskeri nød jeg en god kop mokka, hvilket ofte er en del af fisketuren. Vi sad først og snakkede lidt, og da kaffen var drukket gik vi mod åen. Der var vindstille den aften, og solen skinnede stadig, dog tættere på horisonten, og aftenens flotte lys var begyndt at vise sig. Vi var nu kommet ned til åen. Morten gik forrest, så jeg gik op og startede bag ham. Vi havde ikke fisket lang tid, før en havørred tog min flue ude midt i åen.

”Morten – FISK”, han havde hørt mit råb og han pustede og stønnede, da han kom ned til mig. Han var kommet så hurtigt han kunne, og han nåede at opleve fighten. Hvad kunne man mere forlange? Godt selskab og en flot blank havørred, der lå og skinnede i græsset.

                                       Dejlig blank og løse skæl

Vi gik sammen    op til bilen en god oplevelse rigere . Det skulle fejres med endnu en kop kaffe. Vi talte om oplevelsen og med det in mente, at fisken var meget frisk, og på denne tid af året kunne det være, at en hel flok havørreder havde stillet sig på stykket. Så vores fiskeri var ikke færdig for denne aften. Endnu engang gik det mod åen. I rolige skridt og med en ro i kroppen over denne fede oplevelse. Intet var ændret, fluen og fisketeknikken var den samme. Morten havde selvfølgelig fået lov at vælge, hvor han ville starte sit fiskeri. Jeg ville så derefter beslutte, hvor jeg ville starte. Det endte med, at jeg startede et godt stykke bag ham. Da jeg kom et stykke ned mødte jeg en anden fisker. Vi snakkede lidt og han sagde venligt, at jeg gerne måtte starte foran ham. Fluelinen blev taget af hjulet, og der blev på ny gjort klar til at fiske. Der var en skyfri himmel den aften og ingen vind, smukt og stille. En enkelt fisk viste sig på strækket. Denne aften var det som om, at fiskeriet var mere intenst. Det var en af de aftener, hvor man fisker med en stor tro på, at det kan lykkes at kroge en af de til tider ellers svære Karup Å havørreder. Jeg havde fisket i ca. 10-15 minutter af ”anden halvleg”, da min flue blev taget hårdt tæt ved egen bred.

”Morten, Morten der er fisk!” Stangen var spændt, og fisken gik dybt.

Jeg fik rullet løslinen på hjulet i takt med, at jeg bevægede mig ned på siden af fisken. Morten havde igen hørt min råben efter ham, og blev for anden gang denne aften godt forpustet. Han kunne da ende med at komme i særdeles god form, hvis fiskeriet kunne fortsætte sådan.
Fisken trak dybt og tungt, og den viste ingen tegn på svaghed de første par minutter. Vi havde under fighten flyttet os 10-15 meter nedstrøms, og fisken viste nu tegn på træthed og vi kunne skimte den i overfladen -hvilken fisk! Morten gjorde sig klar til at få fisken på land. Jeg fik presset fisken ind mod ham, den havde flere gange været oppe at ligge på siden. Først da havørreden ligger i græsset foran mig, går det op for mig hvor stor den er. Jublen kunne sikkert høres langs hele åen. I græsset ligger en af Karup Å´s store og berygtede havørreder.Hvor heldig kan man være?! Fisken målte 83 cm og vejede 6,7 kg.

                                        Fiskelykken kan være stor ved Karup Å

Morten delte min glæde, og jeg nød hans selskab. Vi kontaktede en fælles fiskeven, Ole Dich, som gik og fiskede længere oppe i åen. Fiskene blev fejret på bedste vis med masser af billeder og snak. Jeg mindes stadig hvor svært det var at falde i søvn denne aften.
Herunder ses et videoklip med nogle af minderne fra sæsonen 2016. Se den sidst omtalte fisk i klippet.

De bedste fiske hilsner

Henrik Bønnelykke

 

Henrik Bønnelykke er 39 år, fluefisker og fluebinder. Spinnestangen bliver dog også brugt fra tid til anden. Han producerer små film til internettet på sin YouTube kanal ”Fedtfinner”. Henrik er opvokset i Brædstrup og nu bosat i Vridsted. Fedtfinnefiskene er hans store passion, og når sæsonen er slut ved Karup Å fisker han i Limfjorden. Hans erfaring til lystfiskeriet stammer helt tilbage fra barndommen, hvor hans far, onkel og morfar havde ham med på fisketure. Henriks første bekendtskab med Karup Å skete tilbage i omkring år 2000, og siden hen er passionen til Karup Å blevet en stor del af hans liv. Den første havørred fangede han på flue nedstrøms Vridsted Bro ved ”Telefonpælen”. Henrik glæder sig over alle fisk han fanger ved Karup Å, da hver en fisk er en flidspræmie uanset størrelsen. Henrik er altid behjælpelig med info om Karup Å.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Luk søg