15

October 2016

Af Lars Relund

Litteratur om Karup Å

Er man interesseret i Karup Å, vil jeg anbefale at læse nogle af de mange gode bøger om åen. De mange gode historier kan give fiskefeber på selv den koldeste og mest blæsende vinteraften. Jeg har selv følgende stående i min bogreol:

Styhr på åen

 

En nyere bog af havørred-legenden, forfatteren og fluefiskeren, Mogens Styhr som udkom i 2013. Mogens bor i hans hus ved de berømte Vormstrup-sving med jord ned til åen. Her driver han sammen med hans kone lystfiskerpensionatet Højbo. Bogen her er fyldt med sjove og forunderlige historier. Den fortæller om livet ved åen i en menneskealder – om naturen – og om de spændende og mærkelige lystfiskere forfatteren har mødt på sin vej.

Lasses bog om lystfiskeri og små historier

 

Lasse Mikaelsen er en af de kendte skikkelser ved åen. Du kender han nok som “ham med rugekasserne”. Lasses bog udkom i 2007 og er en spændende samling af små historier og sandfærdige oplevelser igennem et langt lystfiskerliv. Her fortælles om Karup Å med udgangspunkt i området omkring Sdr. Resen. Bogen består af mange små historier såsom “Barslunds tyr”, “Gunners store fisk” og “Kloge fisk”, der beretter om den fantastiske evne Brentan salve blandet med sommerfuglstøv har på fisk.

Langs Karup Å

 

En rigtig klassiker om Karup Å skrevet af Nils Mogensen som udkom i 1994. Bogen beretter om Karup Å historisk helt fra det 16. århundrende frem til nutiden. Der er beskrivelser af godtfolk og orginaler gennem tiderne og der berettes om fiskeriet, fiskemetoder og redskaber. Bogen indeholder også bindebeskrivelser af mange af de klassiske Karup Å fluer.

Karup Å

 

Karup Å Sammenslutningens jubilæumsskrift 1946-1996 beretter om KÅSs store arbejde, der har været med til at gøre Karup Å til den å den er i dag. Der er beskrivelser af, hvordan KÅS blev stiftet og nogle gode historier sket ved åen. Mest fokus er der på de mange opgaver sammenslutningen har haft lige fra spæringer til forurening, og de mange løsninger sammenslutningen har være indvolveret i for at hjælpe havørrederne i Karup Å.

Folk og fiskere ved Karup Å

 

Er LFSOs 75 år jubilæumsbog fra 2001. Bogen er en samling af artikler om foreningens indsats gennem 75 år og beretninger og billeder af drømmefisk. Den indeholder også en artikel om hvordan Sønder-Resen Lystfiskerkonsortium blev til. Den handler i høj grad også om foreningens medlemmer, med beretninger og historier om disse. Af udvalgte kan nævnes historier af Sigfred Madsen, Helge Larsen og Jens Ploug Hansen. 

Desuden findes der utallige artikler om Karup Å i de mange tidskrifter/magasiner, så som Meppsen og Cardinalen, foreningerne har udgivet gennem tiderne.

Hvis du har andre bøger stående, jeg har glemt nogle så skriv lige en kommentar.

Knæk og Bræk

Lars Relund er født i 1973, inkarneret lystfisker og har fisket lige siden sin barndom, hvor han startede sit fiskeri i diverse moser og søer. Nu færdes han primært langs Karup og Skjern å’s bredder. Det er fluefiskeriet, der har hans interesse, men spinnestangen findes også frem en gang i mellem. Fiskeriet i Karup Å foregår mest i nattetimerne både i de øvre og nedre dele af åen, da han er medlem af flere lystfiskerforeninger langs åen. Som en sidehobby binder han hans egne fluer og kan ikke lade være at eksperimentere med nye mønstre hvert år. Hvis du møder ham ved åen, er han altid klar til en snak om fluevalg, teknik mm. Han deltager altid i den årlige Karup Å konkurrence, hvor det er blevet til flere podiepladser, fx har han vundet konkurrencen to gange med fisk på 6,16 kg og 7,17 kg i 2006 og 2008.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Luk søg