01

September 2017

Af Peter Nyhuus Jacobsen

September fisk. Del 1.

August fiskeriet var fra min side blevet kraftigt forsømt, så fiskefeberen var oppe i det røde felt, da der endelig blev mulighed for et par dage ved åen. Det var en Søndag eftermiddag først i september, at jeg satte kursen mod Karup Å, velvidende at grødeskæringen var i gang. Normalt er det heldigvis fuldt ud muligt at fiske i weekenden og om natten i hverdagene. Efter jeg fik læsset fisketøj, fluebindingsgrej og madvarer af, og fik gjort grejet klar, var det bare at vente på den gyldne time sammen med en frisk kande kaffe, og så binde nattens vinderflue i hytten. Rørfluen er en - skal vi kalde den Thunder and Lightning variant - tilpasset åen og mit lineoplæg. Det er en kæmpe fornøjelse at binde en flue, gå til åen, og være heldig at få en fisk på den.


Ankommer til å-strækket og vælger at gå opstrøms indtil midten af stykket mellem 2 parkeringspladser. Dette for at komme lidt væk fra eventuelle ”dovne” fiskere 😉 . Det skal dog vise sig ikke at være nødvendigt, da der ikke er andre at se ved åen denne fantastisk flotte og lune aften. Da jeg stopper ved et sving for at starte fiskeriet, hører jeg et gevaldigt plask længere opstrøms. Inden jeg når at drømme om størrelsen på den fisk, er der en fisk oppe og markere sin standplads omkring 40 meter nedstrøms fra mig ved modsatte bred. ”Den kan jeg godt få til at tage fluen”, siger jeg til mig selv. Min erfaring siger mig, at de fisk der springer helt fri af vandet, sjældent vil tage fluen, hvorimod en fisk der kun markerer, sagtens kan være en fisk, der lige er ankommet, og stadigvæk ikke er helt tryg ved dens nye ”hjem”, og derfor kan tirres til at tage fluen. Der er dog ingen regler for dette, og slet ikke i Karup Å.

dsc_0016

Jeg starter med at stå samme sted og tage en 5 -10 kast for at fluen kan ”drikke” noget vand og komme til at gå i vandet, som jeg gerne vil have det. Dernæst begynder jeg at bevæge mig langsomt ned mod fisken. Dette stræk er lidt vanskeligt at fiske på grund af en grødebræmme ved egen kant, som strækker sig en meters penge ud i åen. Kastet skal således ikke fiskes helt ind til egen bred, men afbrydes på det rigtige tidspunkt. Lyset er nu helt perfekt, og hvis fisken skal tage fluen, er det inden for de næste 3 kast. Kastet efter tager fisken fluen kontant ved modsatte bred, lige efter fluen er begyndt sin vandring over åen. Heldigvis går fisken nedstrøms, så jeg ikke skal bøvle med grødebræmmen. Efter en kort men fin fight på klasse 7 enhåndsstangen, kan jeg lande en fin hunfisk på 62 cm i det sidste lys. Hun får sin frihed igen efter en kort fotoseance i vandkanten.

dsc_0021
Med et smil på læben fisker jeg videre i mørket, og i næste sving tager endnu en fisk fluen. Den slipper desværre fluen efter få sekunder. Lidt længere nedstrøms går jeg i mine egne tanker på et stykke, hvor jeg har gået utallige gange. Pludselig mister jeg fodfæstet og laver en olympisk maveplasker ud i åen. Da jeg får kæmpet mig op på brinken igen, kan jeg konstatere, at alt er gennemblødt på nær kasket, telefon og fiskekort som ligger i en vandtæt lomme. Da jeg går op mod bilen, er jeg ved at dø af grin over mig selv. Heldigvis er luften 19 grader og vandet noget i samme stil.

Klog af skade har jeg lidt ekstra tøj med, så det er kun waders og jakke, der skal tørres i en fart. Heldigvis er der masser af gamle aviser i hytten. Gasovn og elovn bliver skruet op på max, og inden længe kan man sidde med bar mave i hytten.
Klokken er nu blevet 0300 og stykket tæt på hytten skal prøves. En ny flue er blevet kreeret, og skal lige dyppes i starten af strækket. I femte kast tager en fisk fluen midt i åen. Fiskens størrelse er svær at vurdere, da den går dybt og tungt. Efter 5 minutter viser den sig i overfladen og i pandelampens lys kan jeg se, at det er en fisk på 2-3kg. Jeg får den landet i nettet, og beslutter mig for at den skal med hjem til grillen. Fin letfarvet han fisk på 59 cm og 2,5 kg. Mens jeg sidder og nyder fisken, hører jeg et par plask længere nedstrøms. Jo, der er skam gang i fiskeriet for tiden.

dsc_0070
Knæk og Bræk
Peter

Peter Nyhuus Jacobsen er 49 år og bor med sin familie i Kerteminde på Fyn. Han har en hytte ved Sønder Resen sammen med 5 andre Karup Å fiskere. Peter arbejder for A.P.Møller i olieindustrien, og arbejder i en rotation på 2 uger efterfulgt af 4 uger fri, hvilket passer godt med familien og den altoverskyggende fritidsinteresse, lystfiskeri. Han havde sin første tur til Karup Å tilbage i 1989. De første år fiskede Peter på dagkort på zone 3 og 4 og residerede på Trandum Camping. Der var en fantastisk atmosfære på pladsen, idet stort set alle der boede der, var Karup Å fiskere. Det gav ligeledes mange fif, i jagten på åens store men svære havørreder. Sidst i 90'erne var Peter så heldig, at komme med i flere foreninger. Dengang var der venteliste til foreningerne. Endnu heldigere var han, da han fik en hytte i området. Peter fisker næsten udelukkende med flue og allerhelst fra aften til morgen, ikke fordi han tror at det er bedre at fiske i mørket, men han nyder at fiske med en højt fisket buleflue i mørket. Ligeledes elsker Peter at færdes i naturen i mørket med de mange lyde og indtryk. Peters foretrukne stang er en enhånds klasse 7 på 10 fod. Som fynbo er Peter selvfølgelig også kystfluefisker, men en tur til åen "vinder" altid over kysten. Det kan være svært at forklare, hvad der får en til at køre 200 kilometer, for at komme til åen Et svar kunne være en blanding af den fantastisk dejlige natur, samværet med gode ligesindede venner, roen, det at være ved et af verdens bedste havørredvande og selvfølgeligt jagten på drømmefisken, som jo altid kan blive større og smukkere.. Det er blevet til mange fangster i løbet af årene, og det er svært at fremhæve en i forhold til andre, men en tidlig fisk, fanget i den lyse sommernat, vil altid stå højt på listen. De fisk man har tabt igennem årene er selvfølgelig de største. Karup Å er for Peter blevet en livslang og uundværlig passion.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Luk søg