08

September 2017

Af Peter Nyhuus Jacobsen

September fisk. Del 2.

Ægteskabet bliver sat på prøve, da jeg tager til åen igen allerede ugen efter. Heldigvis kender min hustru mig godt nok til at vide, at jeg har brug for at komme til åen så tit som muligt i højsæsonen.

Vel ankommet til hytten, bliver den obligatoriske rørflue bundet med pomp og pragt. Endnu engang er det en Thunder & Lightning variant, der bliver kreeret. Det kan være svært at få sig selv til at fiske med andre fluer, når man nu ved at denne flue virker! Der bliver bundet mange forskellige eksperimentelle fluer, men T&L ender for det meste for enden af forfanget.

Det er siden sidst blevet endnu varmere, og der går nu rygter om begyndende iltsvind i Skive fjord. Ikke de bedste udsigter, men pyt med det… bare man færdes ved åen. Den sidste del af grødeskæringen er blevet udsat, men det har jeg ikke noget imod. Det betyder bare, at der er rigtig mange render og bræmmer, der kan holde fisk.

Jeg vælger at starte samme sted som sidste uge, og igen er der ikke et øje at se ved åen. Det er dejligt med god plads, men også hyggeligt at møde andre ligesindede (fortabte).

Vejret er fint. Rigtig fint endda, og lunt og tørt. Vandstanden er lav, men dog ikke for lav til at jeg ikke tror på projektet. Fluen bliver “badet” til den går rigtigt, og jeg nærmer mig langsomt stedet, hvor fisken tog fluen i sidste uge. Vi er i slutningen af den gyldne time, og lyset i ådalen er helt perfekt. Men der sker dog ingenting ved standpladsen!

Jeg fisker videre rundt i svinget. Dette sving er svært at fiske fra vestsiden af åen, som er den side jeg går på i dag. Den anden side er bedre, men dog besværliggjort af en høj skråning. Her i svinget er der fanget mange, og store fisk. Specielt på spinnere og woblere. Jeg husker engang, hvor Lasse krogede en god fisk i svinget. Jeg fulgtes med ham under fighten, og servicerede ham ved at tænde cigaretter for ham. Under fighten fik vi lige ordnet verdenssituationen, og 500 meter længere nedstrøms kunne jeg lande en fantastisk flot og blank femten punds fisk for ham.

Jeg er nu nået rundt i svinget, og er kommet til en forholdsvis nyanlagt gydeplads med hurtigt vand. Jeg lægger fluen over i noget stille vand ved modsatte bred. Fluen står stille og kører rundt, alt imens fluelinen ved min egen side suser nedstrøms. Da jeg ikke har fået mendet linen, er der nu en stor linebue og fluen ræser skråt nedstrøms helt oppe i overfladen. Dette er havørreden dog ligeglad med, og den tager fluen midt i åen.

En fin fight følger, og efter den obligatoriske fotoseance bliver en 60cm blank hunfisk nænsomt genudsat.

 

dsc_0053

Fin blank hunfisk fra “gydepladsen”.

Resten af aftenen forløber fiskeriet uden de store oplevelser, sådan rent fiskemæssigt.

 

Tilbage i hytten bliver aftensmaden, eller rettere natmaden, tilberedt. Det er helt utroligt så sulten man kan blive, af at færdes udenfor. Klokken er efterhånden blevet 01:00, og med en kop kaffe i hånden bliver beslutningen taget! Et stykke tæt på hytten skal lige prøves, inden soveposen kalder.

Da jeg kommer udenfor, er det næsten dagslys i form af månen. Jeg har sjældent oplevet så kraftigt et måneskin, og pandelampen er ikke nødvendig for at finde til åen.

De første 20 meter af dette stykke skal fiskes grundigt af, idet der som regel står flere fisk netop her på denne årstid. I andet kast mærker jeg et pluk i fluen midt i åen, uden at der sker mere.

Da fluen kommer ind til egen bred, lader jeg fluen stå i et minuts tid. Så snart jeg begynder at tage fluen langsomt hjem, tager en fisk fluen, og en god fight begynder. Fiskens størrelse er svær at vurdere, men da den kommer op i overfladen kan jeg se, at den er ca. 60 cm. Efter 5-10 minutter kan jeg uden brug af lampe, håndlande en rigtig flot hanfisk på knap 3 kilo.

 

dsc_0057

Tyk og blank september ørred.

 

Jeg beslutter, at fisken skal med hjem til grillen, og takker endnu engang denne verdensklasse å for en fantastisk oplevelse.

 

dsc_0068

Der er gang i røgeriet!

 

Min opskrift på varmrøget havørred:

  • Flis lægges i vand i minimum 1 time.
  • Filetér fisken.
  • Siderne lægges med skinsiden nedad, på oliesmurt folie.
  • Siderne smøres med rigeligt flydende ,eller smeltet honning.
  • Drys med groft salt og citronpeber.
  • Læg de forvarmede kul i begge sider af en stor grill, og placer siderne på indirekte varme.
  • Kom de bløde træflis direkte på kullene.
  • Grill/røg fisken i 30-35 minutter under låg.

Fisken kan med stor succes serveres med nye kartofler, græsk yoghurt m. friske krydderurter, og lækkert brød.

 

Velbekomme og “knæk og bræk”.

Peter

 

Peter Nyhuus Jacobsen er 49 år og bor med sin familie i Kerteminde på Fyn. Han har en hytte ved Sønder Resen sammen med 5 andre Karup Å fiskere. Peter arbejder for A.P.Møller i olieindustrien, og arbejder i en rotation på 2 uger efterfulgt af 4 uger fri, hvilket passer godt med familien og den altoverskyggende fritidsinteresse, lystfiskeri. Han havde sin første tur til Karup Å tilbage i 1989. De første år fiskede Peter på dagkort på zone 3 og 4 og residerede på Trandum Camping. Der var en fantastisk atmosfære på pladsen, idet stort set alle der boede der, var Karup Å fiskere. Det gav ligeledes mange fif, i jagten på åens store men svære havørreder. Sidst i 90'erne var Peter så heldig, at komme med i flere foreninger. Dengang var der venteliste til foreningerne. Endnu heldigere var han, da han fik en hytte i området. Peter fisker næsten udelukkende med flue og allerhelst fra aften til morgen, ikke fordi han tror at det er bedre at fiske i mørket, men han nyder at fiske med en højt fisket buleflue i mørket. Ligeledes elsker Peter at færdes i naturen i mørket med de mange lyde og indtryk. Peters foretrukne stang er en enhånds klasse 7 på 10 fod. Som fynbo er Peter selvfølgelig også kystfluefisker, men en tur til åen "vinder" altid over kysten. Det kan være svært at forklare, hvad der får en til at køre 200 kilometer, for at komme til åen Et svar kunne være en blanding af den fantastisk dejlige natur, samværet med gode ligesindede venner, roen, det at være ved et af verdens bedste havørredvande og selvfølgeligt jagten på drømmefisken, som jo altid kan blive større og smukkere.. Det er blevet til mange fangster i løbet af årene, og det er svært at fremhæve en i forhold til andre, men en tidlig fisk, fanget i den lyse sommernat, vil altid stå højt på listen. De fisk man har tabt igennem årene er selvfølgelig de største. Karup Å er for Peter blevet en livslang og uundværlig passion.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Luk søg