24

March 2017

Af Henrik Bundgaard Bønnelykke

Video: Ormefiskeri i Karup Å

Som lystfisker har vi alle prøvet at fiske med orm. Mange mindes ormefiskeriet som den fiskeform de startede deres hobby med. Fisketure med nære familiemedlemmer helt fra barnsben. Helt klassisk med prop, bly og orm. Med alderen bliver andre fiskeformer prøvet af, men minderne forbliver med de første bekendtskaber som ormefisker.                                         Ormefiskeri i Karup er hyggeligt, men vil du fange flere fisk på orm, kræver det at du eksperimenterer. Ligesom du måske kender det fra dit spinnefiskeri, fluefiskeri mm. 

Fluefiskeren kan variere dybden med sin flueline, woblerfiskeren kan vælge sin agn efter hvilken dybde der vil fiskes i osv. Som ormefisker er det blyet man kan ændre på, alt afhængig af vandstand mm. 

 

Poul Lauridsen - En mand der ved hvad han taler om, når vi snakker ormefiskeri

Poul Lauridsen – en mand der ved hvad han taler om, når vi snakker ormefiskeri.

Sæsonen 2016 langs Karup Å har budt på mange fantastiske oplevelser. Både hvad angår det fangstmæssige, men ikke mindst samværet med andre lystfiskere langs åen. Når jeg er sammen med andre lystfiskere bliver jeg inspireret og er nysgerrig på at lære nye metoder. Hen over sæsonen har jeg flere gange fisket sammen med Poul Lauridsen og Henrik Johansen(blogger på Riverfisher).

De 2 lystfiskere ved hvad de snakker om. Poul har igennem mange års erfaring med sit ormefiskeri fundet frem til, hvilke ting der giver flere havørreder på kontoen. Henrik Johansen er nok den lystfisker jeg kender, som eksperimenterer mest med sit fiskeri. Han opnår igennem denne tilgang mange erfaringer og oplevelser. Her er ormefiskeriet ingen undtagelse.

Jeg har fisket med de 2 erfarne lystfiskere, og jeg fik dem med på ideén om, at vi skulle lave et videoklip om deres fiskeri. Jeg håber du vil se med de næste 7.42 minutter i klippet herunder. Husk du kan forstørre videoen nede i højre hjørne.

Henrik Bønnelykke er 39 år, fluefisker og fluebinder. Spinnestangen bliver dog også brugt fra tid til anden. Han producerer små film til internettet på sin YouTube kanal ”Fedtfinner”. Henrik er opvokset i Brædstrup og nu bosat i Vridsted. Fedtfinnefiskene er hans store passion, og når sæsonen er slut ved Karup Å fisker han i Limfjorden. Hans erfaring til lystfiskeriet stammer helt tilbage fra barndommen, hvor hans far, onkel og morfar havde ham med på fisketure. Henriks første bekendtskab med Karup Å skete tilbage i omkring år 2000, og siden hen er passionen til Karup Å blevet en stor del af hans liv. Den første havørred fangede han på flue nedstrøms Vridsted Bro ved ”Telefonpælen”. Henrik glæder sig over alle fisk han fanger ved Karup Å, da hver en fisk er en flidspræmie uanset størrelsen. Henrik er altid behjælpelig med info om Karup Å.


Jakob

30. maj 2017

Hej Henrik
Kan du forklare lidt og rigget og hvordan du fisker orm uden prop ?


Henrik Bundgaard Bønnelykke

Henrik

8. juni 2017

Hej Jacob. Tak for dit spørgsmål☺
Opsætningen jeg bruger er at binde en svirl, med hægte på hovedlinen. Derfra sætter jeg bly på, bundet med ca. 5 cm. afstand hvorpå den monteres i en svirvl på hægten. Det samme er gældende med linien til krogen… afstanden svinger, men ca. 50-60 cm. Hvis du har lyst kan vi mødes en dag ved åen, der kan jeg vise dig det.

Mvh
Henrik Bønnelykke


Claus Skaaning

17. juli 2017

Jeg er også interesseret i teknikken. Jeg fisker laks med orm i Norge men har ikke rigtigt lykkedes med at overføre den teknik til DK. Hvor meget vægt anvender du typisk? Mærker du bunden når du fisker? Kan du lægge et billede – evt sende et – af din rig ? Pfh tak. Claus

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Luk søg