24

February 2019

Af Henrik Bundgaard Bønnelykke

Fluefiskeri i Karup Å

Lyset kommer langsomt tilbage. Længslen efter de lyse sommeraftener rykker nærmere. Min længsel efter mødet med Karup Å en sommeraften er stor. Vinteren er blevet brugt på at forberede mig på den kommende sæson. Fiskegrejet er blevet rengjort, og linerne er smurt. Nye fluer er blevet bundet, og et utal af fiskeklip fra Karup Å er blevet set på YouTube.

Lyset kommer langsomt tilbage. Længslen efter de lyse sommeraftener rykker nærmere. Min længsel efter mødet med Karup Å en sommeraften er stor. Vinteren er blevet brugt på at forberede mig på den kommende sæson. Fiskegrejet er blevet rengjort, og linerne er smurt. Nye fluer er blevet bundet, og et utal af fiskeklip fra Karup Å er blevet set på YouTube.

Fiskesæsonen i Karup Å begynder den 1. Marts. Det er en dag jeg som lystfisker ser meget frem til, men det er egentlig ikke pga. fiskeriet, da det først er senere på foråret, at kampen om de store blanke og friske fisk går i gang. Premieredagen er mere præget af traditioner langs åen. Gule ærter og gensynet med fiskevennerne, som jeg måske ikke har set siden sidste sæson. Humøret er højt, og der er igen liv langs Karup Å. Fiskeriet efter de store blanke havørreder begynder typisk i starten af maj, men fra sidst i april kan man forsøge at fange disse tidlige blanke og store havørreder. De tidlige fisk kan fanges dagen igennem, og de findes typisk i åens sving. Hurtig målrettet fiskeri og så videre til næste sving. Der er ikke mange som dyrker dette målrettede fiskeri, de der gør det fisker ofte med spinner, wobler, blink eller orm. Men fiskeri med fluestangen kan også være vejen frem til disse tidlige fisk.

Fiskesæsonen i Karup Å begynder den 1. Marts. Det er en dag jeg som lystfisker ser meget frem til, men det er egentlig ikke pga. fiskeriet, da det først er senere på foråret, at kampen om de store blanke og friske fisk går i gang. Premieredagen er mere præget af traditioner langs åen. Gule ærter og gensynet med fiskevennerne, som jeg måske ikke har set siden sidste sæson. Humøret er højt, og der er igen liv langs Karup Å. Fiskeriet efter de store blanke havørreder begynder typisk i starten af maj, men fra sidst i april kan man forsøge at fange disse tidlige blanke og store havørreder. De tidlige fisk kan fanges dagen igennem, og de findes typisk i åens sving. Hurtig målrettet fiskeri og så videre til næste sving. Der er ikke mange som dyrker dette målrettede fiskeri, de der gør det fisker ofte med spinner, wobler, blink eller orm. Men fiskeri med fluestangen kan også være vejen frem til disse tidlige fisk.

Som lyset og de varme dage vender tilbage i maj, begynder lystfiskere at kunne ses flere steder langs åen dagen igennem. Meldinger om fangster af de tidlige opgangsfisk lokker flere lystfiskere ud til åen. Det er nu, at det egentlige fiskeri i Karup Å begynder - jagten efter maj springeren. Mit fiskeri i Karup Å foregår primært med fluestang. Jeg foretrækker at bruge en fluestang på 10 fod og med kastevægt på ca. 16-18 gram. Fluelinen er en skyde- eller en WF line, med et kort klumpet hoved på ca 7-7,5 meter og intermediate. Fordelen ved WF linen er, at du ungår samlingen, som ofte sidder omkring topøjet under fighten med en havørred. Fluestangens længde på de 10 fod kan bruges langs hele Karup Å, uanset om det er nedre eller øvre Karup Å. Dette set-up gør det nemmere for mig at udøve min fiskestil. Hvis man leger med ordet “fluefisker” og vender ordet, bliver det til “fisker-flue”. Mit fiskeri foregår aktivt, hvor jeg hele tiden tilfører en aktivitet og fart til min flue. Denne form for fiskeri gør, at jeg får affisket meget fiskevand, og dermed forøger mine chancer for at finde en hugvillig havørred. Denne fiskeform har givet mig et utal af positive oplevelser langs åen, her i blandt flere rejste fisk til fluen.

Som lyset og de varme dage vender tilbage i maj, begynder lystfiskere at kunne ses flere steder langs åen dagen igennem. Meldinger om fangster af de tidlige opgangsfisk lokker flere lystfiskere ud til åen. Det er nu, at det egentlige fiskeri i Karup Å begynder - jagten efter maj springeren. Mit fiskeri i Karup Å foregår primært med fluestang. Jeg foretrækker at bruge en fluestang på 10 fod og med kastevægt på ca. 16-18 gram. Fluelinen er en skyde- eller en WF line, med et kort klumpet hoved på ca 7-7,5 meter og intermediate. Fordelen ved WF linen er, at du ungår samlingen, som ofte sidder omkring topøjet under fighten med en havørred. Fluestangens længde på de 10 fod kan bruges langs hele Karup Å, uanset om det er nedre eller øvre Karup Å. Dette set-up gør det nemmere for mig at udøve min fiskestil. Hvis man leger med ordet “fluefisker” og vender ordet, bliver det til “fisker-flue”. Mit fiskeri foregår aktivt, hvor jeg hele tiden tilfører en aktivitet og fart til min flue. Denne form for fiskeri gør, at jeg får affisket meget fiskevand, og dermed forøger mine chancer for at finde en hugvillig havørred. Denne fiskeform har givet mig et utal af positive oplevelser langs åen, her i blandt flere rejste fisk til fluen.

Jeg har lavet en video omkring dette. I denne video møder du Allan Klokker, Ole Dich, Morten Jacobsen og undertegnede. Vi fortæller bl.a. om oplevelserne omkring fiskeriet, og hvad der gang på gang driver os afsted lige netop til Karup Å. Jeg fortæller også om de forskellige fisketeknikker, som jeg bruger langs åen.

Jeg håber at du vil se med og lade dig inspirere til din næste fisketur til Karup Å.

Jeg ønsker dig knæk og bræk i 2019.

Se videoen her:

Henrik Bønnelykke er 39 år, fluefisker og fluebinder. Spinnestangen bliver dog også brugt fra tid til anden. Han producerer små film til internettet på sin YouTube kanal ”Fedtfinner”. Henrik er opvokset i Brædstrup og nu bosat i Vridsted. Fedtfinnefiskene er hans store passion, og når sæsonen er slut ved Karup Å fisker han i Limfjorden. Hans erfaring til lystfiskeriet stammer helt tilbage fra barndommen, hvor hans far, onkel og morfar havde ham med på fisketure. Henriks første bekendtskab med Karup Å skete tilbage i omkring år 2000, og siden hen er passionen til Karup Å blevet en stor del af hans liv. Den første havørred fangede han på flue nedstrøms Vridsted Bro ved ”Telefonpælen”. Henrik glæder sig over alle fisk han fanger ved Karup Å, da hver en fisk er en flidspræmie uanset størrelsen. Henrik er altid behjælpelig med info om Karup Å.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Luk søg