Havørredfiskeri i Karup Å - Kom i gang med havørredfiskeri

Find udvalgte fiskepladser ved Karup Å

Tryk på infopunkterne og læse mere

Udforsk

Karup Å

Lufthavn

Midtjyllands Lufthavn

Midtjyllands Lufthavn tilbyder en lang række faciliteter til dig, der gerne vil afholde møde eller arrangement med nem adgang og i attraktive rammer.


N. O. Hansens Vej 4,
7470 Karup J

97 10 06 10
midtjyllandslufthavn.dk
Overnatning

Karup Å Lodge

Karup Å Lodge er med sin beliggenhed ved Hagebro, med alle de legendariske steder hvor de store havørreder igennem tiden er blevet fanget, det perfekte udgangspunkt for dig og dine venners lystfiskerdage ved Karup Å. Lodgen ligger på ”brinken” af åen, og er udstyret med alle moderne faciliteter.


Koldkurvej 13a,
7470 Viborg

22 22 11 15
tom@tmbs.dk
Karup Å Lodge - Facebook
Put & Take

Fårbæk Put & Take

Den ca. 1 tønde land store "Fårbæk Put & Take" sø er placeret i det naturskønne område Overfårbæk - mellem Hagebro og Karup. Her er tænkt på hele familien. Omkring søen er der borde og bænke. Der er indrettet toilet og bad, renseplads med rindende vand. Åben hele året fra solopgang til solnedgang.


Put & Take, Leje af fiskegrej, Renseborde til fisk, Toilet


Fårbækvej 20, Over Fårbæk
7540 Haderup

97 45 62 62
aa@koldkur.dk
Fårbæk Put & Take
Købmandsgaard

Skelhøje Købmandsgaard

"Skelhøje Købmandsgaard startede 21. juni 2014 som en Registreret Socialøkonomisk Virksomhed. Vi uddanner unge med særlige behov, og samarbejder med Havredal Praktiske Uddannelser. Vi er ellers en ”almindelig” købmandsbutik i Min Købmand kæden. Siden starten har vi samarbejdet med Mac Y – Spiritus med en go’ smag i munden! Vi har til stadighed omkring 100 af deres specialprodukter af whisky, rom og gin på vore hylder. Mac Y har udviklet et specialprodukt – en Hærvejsbitter – til butikken, da vi ligger på Hærvejen. Besøg butikken, og få en anderledes oplevelse. I butikken er der også en café, hvor man kan nyde en varm drik og en kage."


Volden 2, Skelhøje
7470 Karup

41117722
kgl@fibermail.dk
www.skelhoje.com
Campingplads

Skive Fjord Camping

Skive Fjord Camping ligger med fantastisk udsigt over Limfjorden og kun 3 km fra Karup Ås udløb. Der er masser af fantastiske fiskespots i nærheden, så det er det perfekte udgangspunkt for en god weekend eller ferie fyldt med fiskeri. Samtidig ligger campingpladsen kun 4 km fra Skives centrum med gågade og masser af gode butikker, og med masser af gode og anderledes oplevelser i nærheden til at beskæftige resten af familien, mens du fisker. F.eks. et af Europas eneste steder med glaskajakker, VisionKayak (fra standen ved campingpladsen, www.visionkayak.com), verdens største kalkmine, Mønsted Kalkgruber, og Danmarks bedst bevarede middelalderborg, Spøttrup Borg. På campingpladsen er der solfangeropvarmet pool med masser af solsenge, der ligesom bade og WIFI er gratis at bruge. Campingpladsen er komplet anlagt i terrasser, så der er masser af lys, luft og plads omkring jer - og så har alle en grad af udsigt. Enten over Limfjorden, campingpladsen, skoven, markerne og/eller Limfjordslandskabet omkring. Har du ikke egen campingvogn, telt eller autocamper, er der fire forskellige typer af hytter på campingpladsen. Hytterne er nyrenoverede og flere af dem ligger endda også med panoramaudsigt over Limfjorden. Vi ses til din næste fiskeweekend eller -ferie!


Marienlyst Strand 15
7800 Skive

+45 97514455
info@skivefjordcamping.dk
www.skivefjordcamping.dk
’Grænsen’ mellem Øvre og Mellemste Karup Å

Karup Bro

Parkering: Karup Bro kommer du til, når du kører ud af Karup By ad Herningvej i retning mod Kølvrå.

Mellemste Karup Å

Høgild Bro

Høgild Bro krydser Karup Å nær Høgild Mølle. Der er ingen parkeringsplads ved broen, men mulighed for at parkere i rabatten langs vejen.

Mellemste Karup Å

Sønder-Resen Bro

Sønder-Resen Bro krydser Karup Å midt mellem Sønder-Resen By og Fårbæk. Ved broen er der fine parkeringsforhold.

’Grænsen’ mellem Mellemste og Nedre Karup Å

Hagebro

Broen krydser Karup Å ved den berømte Hagebro Kro. Her er fine parkeringsforhold, kro med overnatning, grillbar og tankstation.

Vandtemperatur

7,6°

Vandstand

0,5m

Opdateret: 22/03-2023 10:20

Temperatur de seneste 14 dage

Gennemsnitstemperatur for dagen

Vandstand de seneste 14 dage (i meter)

Gennemsnitsvandstand for dagen

For mere information om data, se også
www.vandportalen.dk

Nedre Karup Å

Vridsted Bro

Ved et gammelt vadested i kanten af Vridsted ligger Vridsted Bro med fine parkeringsforhold samt shelter og købmand tæt ved.

Nedre Karup Å

Trandum Bro

Broen ligger tæt ved Trandum Kirke. Fine parkeringsforhold.

Nedre Karup Å

Sønder Boulevard-broen

I hjertet af Skive By. God mulighed for parkering.

Havørreden i Karup Å

Havørrederne i Karup Å er den oprindelige stamme der siden sidste istid, hvor å-dalen og siden Karup Å blev skabt ved isens tilbagetrækning, har fundet vej op til gydebankerne i Karup Å´s hovedløb og i de mange tilløb.

I dag er der en sund bestand af havørreder i Karup Å, men sådan har det ikke altid været. Karup Å har som mange øvrige vandløb i Danmark og resten af verden betalt prisen for menneskenes udnyttelse landskabet. Flere gange har det været ved at gå galt. I slutningen af 1930érne var situationen for havørreden yderst kritisk. En stor forurening ødelagde en stor del af gydepladserne i åen. Umiddelbart efter krigen samledes lystfiskerne omkring problemet og en hård og lang kamp for at redde havørrederne tog sin begyndelse. Undervejs blev der forsøgt at hjælpe havørredbestanden ved at tilføre fisk fra andre vandløb, men det blev hurtigt klart, at det var den gamle stamme der skulle satses på. Siden denne erkendelse har lodsejere og lystfiskere samarbejdet om at ophjælpe bestanden af havørreder. Frem til 2017 er gydefisk blevet indfanget og yngel er blevet opdrættet og udsat i tilløb til Karup Å. Utallige frivillige timer er lagt i dette store redningsprojekt af den oprindelige havørredstamme både i arbejdet med yngel og i arbejdet med åen, tilløb og gydebanker. I dag er der fjernet så mange spærringer i åen, bække er ført tilbage til oprindeligt løb, gydebanker er reetableret og sammen med mange andre tiltag er bestanden af havørreder nu så stor, at der nu ikke længere udsættes havørreder i Karup Å.

 

Mærkningsforsøg har vist, at store dele af havørrederne trækker til opvækstområder i Kattegat, Bælterne og helt op til den nordlige del af Østersøen. Det at de forlader Limfjorden og søger ud på ”dybt” vand er måske også en af forklaringerne på, at de er relativt længere tid i saltvand inden de søger tilbage mod Karup Å. Samtidig er der undersøgelser der viser, at antallet af havørreder, der springer en gydning over, er større for Karup Å´s havørreder end for andre mange andre havørredstammer. Der ses ved skelprøver, at mange af de helt store havørreder der fanges i Karup Å, har været på mere end en gydning. Tilsammen forklarer det, at en stor andel af de havørreder der trækker op i åen i løbet af sommeren og frem til gydningen der primært finder sted fra november til februar, vil være store fisk. Danmarks største lystfiskerfangede havørred på 14,4 kg fanget af Kristian Plejdrup i 1939 blev således fanget i Karup Å. Fisken var i mange år verdensrekord. I 1991 blev en havørred på 16,3 og hele 108 cm fundet død, formodentlig grundet udmattelse eller alderdom. Denne kæmpefisk vandrede fra Karup Å ud i havet som 2-årig hvorefter den tilbragte 6-7 år i saltvand. Skelprøverne viste at havørreden muligvis havde være på en gydning før dens sidste rejse op i Karup Å. Den store gamle hanfisk døde af udmattelse ved det revir, hvor den en sidste gang fik sendt sine gener videre. Fisken kan ses udstoppet i Trevad Ørredpark.

REGLER FOR FISKERIET

Havørred må fiskes hele døgnet.

Fiskesæson: Fra 1. marts til 31. oktober – begge dage inklusive.

Fredningsperiode: Havørreden er fredet fra 1. november til og med 28/29. februar.

Mindstemål: 40 centimeter.

Alle fangster skal indberettes til Karup Å Sammenslutningen (KÅS)

Af naturlige agn må kun regnorm benyttes.

Til ormefiskeri skal krogen være mindst 2/0 med en kroggab på 1,2 centimeter.

Fiskeriet skal foregå bevægeligt med strømmen. Hold god afstand til andre lystfiskere, og begynd aldrig lige foran en anden fisker.

Ud over det statslige lystfiskertegn, skal du købe dagkort til det stræk, du vil fiske på, eller være medlem af en lystfiskerforening.

De enkelte lystfiskerforeninger kan have egne regler – de er omtalt på foreningernes hjemmesider.

Se listen over foreninger længere nede på siden.

REGLER FOR FISKERIET

Havørred må fiskes hele døgnet.

Fiskesæson: Fra 1. marts til 31. oktober – begge dage inklusive.

Fredningsperiode: Havørreden er fredet fra 1. november til og med 28/29. februar.

Mindstemål: 40 centimeter.

Alle fangster skal indberettes til Karup Å Sammenslutningen (KÅS)

Af naturlige agn må kun regnorm benyttes.

Til ormefiskeri skal krogen være mindst 2/0 med en kroggab på 1,2 centimeter.

Fiskeriet skal foregå bevægeligt med strømmen. Hold god afstand til andre lystfiskere, og begynd aldrig lige foran en anden fisker.

Ud over det statslige lystfiskertegn, skal du købe dagkort til det stræk, du vil fiske på, eller være medlem af en lystfiskerforening.

De enkelte lystfiskerforeninger kan have egne regler – de er omtalt på foreningernes hjemmesider.

Se listen over foreninger længere nede på siden.

catch and release

Hjemtagelse af fisk

I Karup Å er det op til den enkelte lystfisker selv, om man hjemtager lovligt fanget havørred. Mindstemålet for havørred er 40 cm, og havørreden er fredet fra udgangen af oktober indtil 1. marts. Loven siger også, at der kun må hjemtages fisk til eget forbrug.

Ved Karup Å er der mange, der frivilligt genudsætter havørreder.

catch and release

Hjemtagelse af fisk

I Karup Å er det op til den enkelte lystfisker selv, om man hjemtager lovligt fanget havørred. Mindstemålet for havørred er 40 cm, og havørreden er fredet fra udgangen af oktober indtil 1. marts. Loven siger også, at der kun må hjemtages fisk til eget forbrug.

Ved Karup Å er der mange, der frivilligt genudsætter havørreder.

KOM I GANG MED AT FISKE

FISKEKORT

Lodsejere, foreninger og konsortier råder over fiskeretten i Karup Å. Mange foreninger sælger dagkort. Melder du dig ind i foreningen, får du et årskort, som giver ret til at fiske på foreningens vand.

Se liste over alle foreninger og konsortier længere nede på siden.

Husk at købe det statslige fisketegn.

Kontakt Riverfisher, hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp.

KOM I GANG MED AT FISKE

FISKEKORT

Lodsejere, foreninger og konsortier råder over fiskeretten i Karup Å. Mange foreninger sælger dagkort. Melder du dig ind i foreningen, får du et årskort, som giver ret til at fiske på foreningens vand.

Se liste over alle foreninger og konsortier længere nede på siden.

Husk at købe det statslige fisketegn.

Kontakt Riverfisher, hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp.

HVAD ER GOD STIL VED ÅEN?

Når du begiver dig ud i fiskeri ved Karup Å, kan det være en god idé at være opmærksom på de skrevne og uskrevne regler, som findes langs åen. Derfor kommer her en række råd til, hvorledes man bedst færdes langs åen.

 

Gode råd

  • Regler og anbefalinger. Sæt dig grundigt ind i regler og anbefalinger. Se link til generelle regler for Karup Å ovenfor - se ligeledes eventuelle særregler for den forening, hvis fiskevand du fisker på.
  • Afpas grej. Husk, at chancen for store fisk er til stede. Afpas dit grej herefter.
  • Obligatorisk fangstrapportering. Husk, at der fra 2017 er indført obligatorisk fangstrapportering. Alle fangster skal indrapporteres - også hvis du genudsætter din fisk.
  • Råd og hjælp. Spørg de andre lystfiskere, hvis du har brug for råd eller hjælp. De fleste vil gerne give gode råd videre. Flere foreninger har medlemmer, der frivilligt vil hjælpe dig i gang.

 

God stil ved åen
 

  • Tag hensyn til andre ved åen. God stil er ikke at gå ind foran andre, og at praktisere bevægeligt fiskeri. En tommelfingerregel er at holde 100 meters afstand. Spørg evt. en bagvedfiskende lystfisker om lov, før du går ind foran ham.
  • Gå roligt i ådalen. Gå roligt langs åen og gerne lidt væk fra åbrinken. Havørrederne i åen er store og sky, og tramper man hårdt i åbrinken, risikerer man at skræmme havørrederne. Dette gælder både under fiskeri og på vej til og fra fiskeriet.
  • Kend dit fiskevand. Drømmer du om at prøve det spændende natfiskeri i åen? Så anbefales det at starte med at tage en dagstur til de stræk af åen, hvor du overvejer at fiske i døgnets mørke timer.
  • Spar på lyset under natfiskeri. Natfiskeri efter havørreder er en effektiv metode, men kræver ”lys disciplin”. Tænk dig om, når du tænder pandelampen.
  • Bidrag til den gode stemning og vis respekt.
     

Mødesteder ved åen

For at gøre det nemmere at komme i gang med fiskeriet, er der ude langs åen skabt flere naturlige mødesteder med opsatte informationstavler. Ideen er, at åens lystfiskerne kan bruge dem som startsted/mødested eller pausested på fisketuren. De opsatte tavler rummer info om stedet og fiskeriet, fiskehistorier og kort over åen.

Du finder mødestederne på strækket fra Fårbæk og nedstrøms til Hagebro. De er alle placeret på sydsiden af Karup Å.

 

Riverfisher artikler

Lokale eksperter skriver om fiskeriet.

Jochen Gehrke, Tyskland


”Der er mange gode grunde til, at jeg er så fascineret af Karup Å og til at jeg også i fremtiden vil tilbringe al min fritid ved denne skønne å... Jeg har på min første tur, en weekend ved Karup Å i september, set flere havørreder end jeg har set på tre år hjemme på kysten”.

Mere info om fiskeguider

Som ny lystfisker ved Karup Å kan det være en udfordring at få begyndt rigtigt. Havørreder kan være svære at overliste, og lokalkendskab vil altid være en stor fordel. De fleste foreninger ved Karup Å tilbyder frivillig fremvisning af deres fiskevand for nye medlemmer eller for de der er interesserede i at blive medlem. Aftal dette direkte med foreningen. Foruden det frivillige netværk af lystfiskere i foreningerne tilbyder Riverfisher Karup Å også at formidle guidning for enkeltpersoner eller grupper op til 4 personer.

Følgende foreninger har tilknyttet guider:

  • Herning Ikast Lystfiskerforening
  • Aulum-Haderup Sportsfiskerforening
  • Sønder Resen Lystfiskerkonsortium.


Når du hyrer en guide ved Karup Å gennem Riverfisher Karup Å, er du sikret, at guiden har:

  • En stor lokalviden.
  • Viden om det rigtige valg af fiskeplads.
  • Ekspertisen til at kunne vejlede i valg af fiskegrej.
  • Fokus på at du får en god oplevelse ved fiskevandet.

Du får:

  • Mulighed for at vælge mellem dag- og natfiskeri
  • ikke garanti for fangst af fisk under en guidning, men til gengæld har du med sikkerhed tilegnet dig færdigheder og en tilgang til fiskeriet ved Karup Å, der virker.
  • helt sikkert en hyggelig dag/nat langs åen med masser af info, gode oplevelser og ikke mindst fiskeri.

Vandløbsvedligeholdelse

Grødeskæring

Grøde er den samlede betegnelse for alle de planter, der er i vandløbet. Disse planter bliver beskåret to gange om året – det kalder man for grødeskæring. Vandløbene skæres for at opfylde den vandføring, som står regulativet.

Kommunerne har etableret opsamlingssteder flere steder i Karup Å. Disse opsamlingssteder for grøde gør, at det kun er få dage at fiskeriet er påvirket. Tidspunkterne for grødeskæring i Karup Å er fastlagt i samarbejde med Lodsejere (Talerøret for Skive-Karup Å og Lodsejer- og fiskeriforeningen for Skive-Karup Å), lystfiskerne (Karup Å Sammenslutningen) samt de fem kommuner langs Karup Å.

 

Vandløbsvedligeholdelse

Grødeskæring

Grøde er den samlede betegnelse for alle de planter, der er i vandløbet. Disse planter bliver beskåret to gange om året – det kalder man for grødeskæring. Vandløbene skæres for at opfylde den vandføring, som står regulativet.

Kommunerne har etableret opsamlingssteder flere steder i Karup Å. Disse opsamlingssteder for grøde gør, at det kun er få dage at fiskeriet er påvirket. Tidspunkterne for grødeskæring i Karup Å er fastlagt i samarbejde med Lodsejere (Talerøret for Skive-Karup Å og Lodsejer- og fiskeriforeningen for Skive-Karup Å), lystfiskerne (Karup Å Sammenslutningen) samt de fem kommuner langs Karup Å.

 

Luk søg