29

October 2017

Af Allan Nørskov Johansen

Tips om “Catch and Release” I Karup Å.

Det er et velkendt faktum, at én af de emner i nutidens lakse- og havørredfiskeri, der virkelig ”deler vandene” imellem tilhængere og modstandere, er om man udøver, eller overhovedet skal udøve, ”Catch and Release” (C/R) i et vandløbssystem… eller ikke? Denne debat er ikke overraskende, også tilstede langs Karup Å.

Argumenterne for eller imod C/R, er generelt rimelig kendte. De fleste argumenter hidrører fra moralske, eller etiske holdninger til spørgsmålet. Det er også givet på forhånd, at uanset hvad jeg måtte skrive om emnet, så vil der være nogle der er uenige i min holdning til emnet. Og det er helt fint 🙂  

Men hvis man ønsker at praktisere C/R ved åen, er det rigtig fint hvis man selv har taget stilling til spørgsmålet og har gjort sig nogle tanker omkring ”hvordan og hvorledes”, inden man kommer forbi Karup Å for at fiske på åens skønne havørreder. C/R fungerer nemlig klart bedst for både fisken og lystfiskeren, hvis det i selve situationen udføres velovervejet, og med stor fokus på fiskens velbefindende.

Hovedformålet med denne blog er derfor ikke et oplæg til debat omkring hvorvidt man er tilhænger af C/R, eller ej. Men nærmere hvilke ting man på fiskenes vegne bør have fokus på, hvis man ønsker at udøve C/R i åen.

 

Dejlig C/R fisk, landet langs åbredden.

En yderlig krogning gør C/R muligt.

 

Nogle tanker omkring C/R.

Hovedformålet med at fiske i Karup Å, er at nyde naturen, og måske fange en fisk. Og hvis man fanger en fisk, er det skam også helt okay at hjemtage den, for at lave et lækkert måltid ud af den på et senere tidspunkt.

 

Placer fisken forsigtig ovenpå vandplanterne langs åbredden ved selve landingen. Så har fisken stadigvæk vand henover gællerne, og kan trække vejret.

 

Der er faktisk ikke nogen såkaldt ”daglig fangstbegrænsning” i Karup Å. Men set i lyset af, at fiskene som regel er ret svære at fange her i åen, er det nu også sjældent et problem.

Men hvis du rammer noget fantastisk fiskeri i åen, bliver det dog betragtet som ”god stil” iblandt de lokale lystfiskere og åens lystfiskerforeninger, at du selvfølgelig kun hjemtager et antal fisk fra åen tilsvarende hvad du selv kan konsumere i din egen husstand.

 

Derfor er det også helt okay at udøve C/R her ved Karup Å. Både hvis man har en generel holdning til, at man gerne vil anvende denne praksis, men også at man i enkelte situationer kan vælge C/R, såfremt man rammer noget fantastisk fiskeri i åen.

Det vigtigste når man beslutter sig for at udøve C/R, er at man sørger for at fisken har den bedst mulige chance for at overleve genudsætningen. Ellers giver det ikke meget mening at praktisere C/R.

 

Støt fisken forsigtigt med hovedet op imod strømmen, når du genudsætter den.

 

Her kan du se en lille video, med nogle C/R situationer fra min egen 2018 sæson her ved Karup Å. 

 

 

 

Mit eget standpunkt på emnet?

Jeg lister bare lige mine egne holdninger til emnet op her:

  • Ja, jeg kan godt lide at hjemtage en fisk for at spise den.

Rigtig meget endda 🙂 At nyde en god middag med familien, hvor hovedretten består af en lækker fisk fra Karup Å, er noget der er højt værdsat i mit private hjem. Havørrederne fra Karup Å er høj kvalitets spisefisk, og jeg kan varmt anbefale at man f.eks. prøver koldrøget havørred, I diverse madopskrifter.

  • Ja, jeg praktiserer også C/R.

Under de rigtige omstændigheder, og når jeg virkelig tror på at fisken har en optimal chance for at overleve at blive fanget og genudsat… så Ja, så praktiserer jeg gerne C/R.

  • Nej, jeg er ikke tilhænger af ”obligatorisk C/R” i Karup Å, lige så lidt som jeg ville jeg bryde mig om at det slet ikke var tilladt at udøve C/R, således at jeg var ”tvunget” til at hjemtage enhver fisk jeg måtte fange!

Jeg foretrækker at kunne vælge det, som jeg i hver enkelt situation langs åen mener, er det rigtige. På den måde har jeg mulighed for i den enkelte situation at tage alle omstændigheder omkring situationen med i betragtning, når jeg skal beslutte om jeg vil genudsætte fisken, eller lave en dejlig middag ud af den.

 

C/R som en mulighed, fremfor at være obligatorisk.

Fiskene drejer tit til en side, når det tager fluen ude i åen, eller også nipper de lige så forsigtigt i fluens vingespids/hale (og dermed krogens placering på fluen). Dette resulterer som regel i, at fisken er yderligt kroget. Dette giver så efterfølgende mulighed for at vurdere, om man ønsker at hjemtage fisken, eller genudsætte den.

 

1. Let yderlig krogning.

2. Let yderlig krogning. Disse 2 fisk blev dog ikke genudsat.

 

Men i andre tilfælde, kan fiskene hugge virkeligt aggressivt og hårdt på fluen, og nogen gange inhalerer de simpelthen fluen fuldstændig! Dette betyder at man engang imellem kroger en fisk på en sådan måde, at den bløder kraftigt. Dette sker typisk når fisken er kroget dybt i den bagerste del af tungen, gællerne, eller bare generelt dybt i den bagerste del af fiskens mund.

 

Flue og krog er totalt inhaleret, hvilket resulterer i en dyb og skadelig krogning af fisken. Med blodet pumpende ud af gællerne, er C/R ikke en mulighed.

Med sådan en krogning, så er fisken en “keeper”.

 

Det er klart, at med en sådan dyb krogning og deraf følgende stærkt blødende fisk, som dem på billederne vist her, ja så giver det jo ikke meget mening at sætte disse fisk tilbage ud i åen.

Selvom man kan få dem til at svømme ”fint derfra” ved en genudsætning, vil de højst sandsynligt bare bløde ihjel ude i åen efterfølgende!

Så er det meget bedre at lave en god middag ud af sådan en fisk, da man næppe gør den en tjeneste ved at genudsætte den.

Det er nøjagtig dette jeg mener med, at jeg ikke er så vild med obligatorisk C/R. Det er tydeligvis en fordel at have valget imellem genudsætning og hjemtagning, i hver enkelt situation.

 

Kroge til fluefiskeri, og vandtemperatur.

Mit eget fiskeri i åen er som sagt en kombination af, at jeg både hjemtager fisk fra åen men også dyrker C/R. Da jeg alligevel kun genudsætter fisk der er yderligt kroget, giver det mig frihed til at anvende en traditionel dobbelt- eller trekrog med modhager på mine fluer, typisk i str. 6 eller 8. 

Hvis man derimod ønsker primært at dyrke et C/R baseret fiskeri i åen, så er det selvfølgeligt fint at overveje at fiske med modhageløse kroge, og evt. gå ned i størrelse på dobbelt- og trekrogene, eller anvende en enkeltkrog. Man kan også vælge at placere sin krog lidt længere fremme på sin flue, idet krogens placering længere væk fra fluens vingespids også kan medvirke til, at nedsætte risikoen for at fisken kroges dybt.

Man kan dog aldrig helt sikre sig, at man ved fiskeri i åen ikke oplever at kroge en fisk dybt så den bløder, og C/R vil være formålsløst. Men ved anvendelse af mindre krogstørrelser og modhageløse krogtyper, samt ved at placere krogen længere fremme på fluen, er man dog med til yderligere at formindske risikoen for, at fisken kroges dybt.

Som følge af fighten bliver fisken udsat for stress, og der ophobes mælkesyre i fiskens muskulatur. Biologerne anbefaler, at man ikke udøver C/R ved vandtemperatur på 18 gr. Celsius eller derover, da fiskenes overlevelsesevne er kraftigt forringet ved høje vandtemperatur. Man skal derfor være opmærksom på denne faktor, ved fiskeri i varme perioder henover sommeren. Er man i tvivl, så mål selv vand temperaturen inden fiskeriet starter.

  • Så hvis fisken er dybt kroget, og bløder.
  • Eller hvis vandtemperaturen om sommeren er meget høj (18 gr. Celsius eller derover, ift. ophobningen af mælkesyre i fiskens muskulatur).
  • Eller hvis fisken har været på ”tør” land, eller er blevet berørt med tørre hænder osv…

Ja, så er det klart bedre at lave en god middag ud af sin fangst 🙂

 

Opsummering.

De havørreder der er i Karup Å, kommer fra den oprindelige stamme i vandløbet. Og det er så sandelig en meget stærk havørredstamme. Selvom bestanden i Karup Å ikke officielt er at betragte som 100 % selvreproducerende i fuld biologisk udstrækning, så er der ikke nogen tvivl om, at den årlige opgang i åen tæller adskillige tusinde fisk.

Når det så er sagt, giver det super god mening at vi lystfiskere langs åen også gør hvad vi kan for at bidrage til bestanden af fisk i åen, ved netop ikke at hjemtage alle de fisk vi i løbet af sæsonen fanger, så vi dermed fjerner en for stor del af den årlige gydebiomasse i åen.

Derfor er korrekt udført C/R i åen rigtig fint at tage med i betragtning, når man som lystfisker besøger Karup Å.

 

“Knæk og Bræk” ved åen.

Allan Nørskov Johansen

Allan Nørskov Johansen er født i 1976, og kommer oprindeligt fra Odense. Allan bor i dag med sin familie tæt ved åen. Allan startede sin interesse for lystfiskeri, med bækørredfiskeri i de små lokale vandløb tæt ved Odense. Senere blev det til mange timer langs de Fynske kyster, i evig jagt med fluestangen efter de smukke blanke havørreder. Han kom til Karup Å første gang i sensommeren 1998, og tabte straks sit lystfiskerhjerte til den smukke hede å, og dens enorme havørreder. Allan foretrækker fluestangen i jagten på de smukke Karup Å havørreder, og bruger derfor også en del tid på fluebinding. Den "bedste oplevelse” ved Karup Å er ofte når der sker noget uventet og overraskende på fisketuren, og fiskene pludselig gør noget man ikke forventer! Det skaber i den grad mindeværdige oplevelser. Eller hvis man kan hjælpe andre til at ”knække koden”, og fange en af åens svære havørreder via fisketips eller hjælp med fluer, så er det også noget Allan virkelig sætter pris på. Allans bedste fangst fra åen, er en hanfisk på 92 cm og 11,0 kg, fanget sidst i juni 2015. Fisken var hans anden trofæfisk fra Karup Å over ”de magiske 10 kg”, og gav en lang og mindeværdig fight på hans enhånds fluestang.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Luk søg